Litteraturtips och inte

Uppdaterad lista på böcker jag rekomenderar... eller inte. Åtminstonde har läst... eller börjat på... hm
Fler barnböcker måste jag få med också... de kommer.

Allt
av Martina Lowden
Dagbok, listor, tankar, analys, fiktion, fantasi, dårskap, verklighet... allt i ett. Ännu bara 60 sidor in i boken.
Hummelhonung
av Torgny Lindgren
En av mina favoritförfattare. Hans karga stil. Hans jordsliga värdsliga berättande som döljer andliga dimensioner. Om två bröder som båda är döende. De tävlar vem som kan leva längst. Döendets och äcklets detaljer. Ändå fascinerande och vackert.

Natten då de hängde Ruth Ellis

av Margareta Strömstedt
Om kvinnors vilkor. Kvinnors historia och eivga kamp för sin rätt till egen plats och tid och frågan om vart kvinnor ska och ska vara i förhållande till män. Levnadsöden. Skön flytläsning men mycket mörker.
Hur man botar en fanatiker

av amos Oz
Fantastiskt enkelt. Det verkar så självklart att lösa Israel-palestina-konflikten. Även jag som är dåligt insatt i historien tycker det är enkelt att förstå. Den stora behållningen får jag ändå på det personliga planet. Jag applicerar alla tankar på mitt eget liv och får några aha-upplevelser.
Dotter önskas

av Katerina Janouch
Många fanatiska tankar kan jag känna igen. Många situationer och människors klumpighet och dumma frågor. Har man tre söner så har man upplevt dem alla. Sedan är det i mångt och mycket en skildring av hur den första tiden som småbarnsförälder kan kännas och även där är ju igenkänningsfaktorn hög. Det skrivs många sådana här böcker och jag tycker inte den här är unik på något sätt.

Flykten över Tibet

av Maria Blummencron
Jag klarar knappt av att läsa den här på bussen. På några sidor har jag fått fälja så många föräldrars svåraste kval i att lämna bort sina barn i exil och kanske aldrig mer få se dem. Absolut ingen bra bok att läsa i menstider sittandes på bussen på väg till jobbet.


JAKboken - om räntefri ekonomi och ekonomisk frigörelse

Tro och vetande II


Flow

Den vilda jakten på lillebror

av Anneli och Elisabeth Megner
En fantastiskt vacker bok för barn. En dröm för alla som tänker på vad de ger sina barn i jämnställdshetstänk!

Arbeta med beröring
av Siv Ardeby

Fågelbovägen 32

av Sara Kadefors
Sträckläsning. Det är fantastiskt fångat hur de dåliga sidorna i en människas karaktär bryter igenom mot ens vilja. Jag ryser och tänker att bara jag inte är så där eller blir så där... fast jag förstår hur det blir så. Hur surkärringar blir till. Konfrontation med egna fördommar.
Bitterfittan

av Maria Sveland
Jag är också bitter ibland märker jag. Däremot har jag inte alls samma uppfattning om den totala mansdomineringen.

Rytm, musik och utbildning
av Émile Jaques-Dalcroze
Jag blir så nyfiken på hur musikutbildningen såg ut på den tiden i våra ögon. På alla dessa år sedan boken skrevs har det hänt mycket men ändå inte. Jag vill veta mer om metoden. Hur så hans undervisning egentligen ut?
Mediatan
av Maria-Pia Boetius
Har nästan kvävt min läslust. Jag har hunnit nästan 100 sidor men den är LUDDIG. Fiktionen känns nästan onödig och drunknar i mediekritiken. Jag vet inte om jag kommer orka avsluta den...

En lycklig man

av Arto Pasilinna
Jag fick den rekomenderad som "den bästa bok jag läst" och då är ju förväntningarna höga. Den var helt annorlunda än jag tänkt mig. Första boken jag läst av Pasilinna och jag tycker om det enkla i berättandet.

Damernas detektivbyrå,
Giraffens tårar,
Vackra flickors lott Kalahari - skrivmaskinsskola för män

av Alexander McCall Smith
Det är fantastiskt hur en europeisk man kan skriva så utifrån en afrikansk kvinnas perspektiv. Jag hade även på dessa böcker höga förväntningar. En härlig positiv känsla, ett afrikansk tempo, lämpad för streckläsning.

Kommentarer
Postat av: maria lundin

Bra bloggat på NA. Kul att läsa!

2008-05-26 @ 08:10:54
Postat av: jenny

tack

2008-05-27 @ 17:29:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0