50 år

Vaknar halv fem och hade fångat en tanke i flykten men innan jag hann sätta på datorn var den borta. Ett år är så kort. Snart har livet gått. Hinner ju ingenting fast jag inte har något att göra. Jobbig start på dagen. Sedan finns det vitt bröd till frukost med alternativen marmelad och nutella. Blä. Vi drar till Lomé. Åker på Supermarket och handlar pumpernickel och ost. Och bestick till vår restaurang. Man ska inte behöva äta köttbullar och potatismos med sked.

I en gränd på grande marché hittar vi oss en liten ristant. Vi handlar paprika, melon ,bananer, morötter och annat nödvändigt och hittar till och med blomkål och dill. Sen åker vi till Palais de Congres – Lomés stora kongresscenter och tillika Erics arbetsplats. I dag ska det vara avslutning av Togos femtioårsjubileum som självständig stat med en stor traditionell danstävling. Parkeringen är gigantisk och när vi kommer är den helt tom. Vi parkerar längst bort och upptäcker till vår förvåning att det i den bortre änden finns en liten bar och radiobilar. När barnen ser det garderar vi oss och säger att de förmodligen inte funkar eller är tillåtna för barn eller har öppet eller har el. Men de funkar. Och vi är i Togo. Och de kostar 500cfa per tur. Och barnen har jättekul. Inga bälten så Myra flyger som en liten vante och Algots mast ramlar ner så att han får ett sår i huvudet. Annars är de tipptopp.

Sen får vi våra jubileumsdressar med Alla Togos presidenter på och kollar danstävling med hög stämning. Efteråt blir det Sodabi och popcorn och kolla in rollerbladesåkarna innan vi skjutsar hem halva dansgruppen genom Lomés gränder. Jag ringer och pratar med mormor som fyller år. Maries 99-åriga mormor är sjuk så hon åkte till henne i kväll. Vi har betalat ut löner och sagt hejdå till Elise. Igen. I morgon ska jag äta grovt bröd med ost. Godnatt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0