Under täcket.

Morgon. Jag har kört iväg de stora barnen till skolan. glada. William och Myra sover i stora sängen. Simon, Algot och Doris sover i soffan. Det är svinkallt i huset... jag tror jag kryper ner till de andra under täcket en stund innan stora flyttautallvaret drar igång...

Den sista äppelpajen!

Nu har Pernilla och jag varit ute i skogen och plockat svamp och rutchat i sandgropen med våra sju glada barn medan Otto stannade kvar hemma och hjälpte till med städningen. Vi har bakat äppelpaj och fått en hemlig present från familjen Ardeby som vi ska öppna i Togo. Den 24/11 kommer vi att skicka ett julpaket till Nepal och de kommer skicka ett till Togo för att testa åt vilket håll postgången funkar bäst! 

   
   

Jag har pratat med Mormor Gunhild och Gabriella och Elsa i telefon och varje gång man pratar med någon är det "hejdå och sista gången vi ses på ett år". Det är påfrestande och jag satt och grät i dag när jag tänkte på bollen som ture fick av sina lagkamrater som hejdåpresent. Till och med att säga farväl på jobbet var jobbigt. Nej nu vill jag bara iväg och komma till Togo och inte vara på väg... utan vara där. närvarande. 

Pratade med Tontonvi i kväll och han höll på att måla taket på vår terass. Eric lovade oss att en bil hämtar upp oss vid planet och kör oss till presidentens VIPplace på flygplatsen medan någon tar hand om passkontrollen och bagaget och allt det där. Det har hänt en gång förut! Man måste ju utnyttja sina kontakter... och jag har ju tagit hand om hans barn nu i snart tio år nu så det är vi väl förtjänta av tycker jag ;) Appropå barn... Har hittat på en fantastisk ny bra rutin, Varje gång jag får barnbidraget in på mitt konto så ska jag köpa en flaska champagne! För att fira... att jag har fyra underbara barn, för att fira mig själv som förälder, för att fira att jag bor i Sverige med ett fantastiskt barnbidragssystem! Bra rutin va!?!? Vem har sagt att det måste vara trist med rutiner ;)

En bailys, en bra låt och så dra igång med städningen nu då!
och förresten... gud nåde alla er som är inne på min blogg (24st i dag) men som inte lämnar någon kommentar! Ge er till känna! Om jag är generös får ni också vara det...

Ny frilla!

Nu har jag ny frilla, kolla! Skönt! Den känns mer vuxen. som det anstår en fransktalande vit madame på terassen ;) Ny frilla passar ihop med den nya perioden i mitt liv som inleds nu. Det är lätt att se bakåt och dela upp sitt liv i olika delar men tydligare än så här har det aldrig varit att det är en ny del av mitt liv... det känns i hela kroppen och själen och tankarna. Först var jag bebis. Sen var jag barn. Sen blev jag kreativ. Sedan kom projektperioden. Efter det blev jag mamma. Vad perioden som kommer nu innebär vet jag inte ännu. Spännande!

Mamman till sin lilla Myra som klär på sig trosor; när jag var liten, på 70-talet, så skulle pojkar och flickor vara lika och då hette både trosor och kalsonger underbyxor.
Myra; När jag var liten, i förrgår, då var jag ett träd...
Vad svarar man på det?   
   

I går åt vi lunch på stan, fika hos Sara och sedan middag hos pappa. I dag lunch hos Elin och middag hos mamma. I morgon får vi se... :) Så här vill jag ha det jämt och inte bara innan jag ska åka bort ett år!

Nu tror jag att sista listan för här och nu är gjord. Jag har köpt och packat tre paket Ballerina kladdkaka (jobbar på att gå upp ett par kilo nu eftersom  man inte blir fet på ris och sås sedan ;), lämnat bort kaninerna, packat ur 26 paket lariam ur sina kartonger, städat ur köket. Nu känns det som om det är listor för Togo som gäller.
Att göra första veckan i Togo... återkommer om den...

Ska packa klart i kväll har jag tänkt!!! Allt utom slagborren och skrivaren och så böckerna på nattduksbordet... valet på kvällen står mellan Hjärtdjur av Herta Muller och Bosättning utomlands av Kerstin Gustavsson och det är ett lätt val...

Varför åker jag till Togo?

Nu är vi verkligen på väg. Det är lite som att vänta på förlossning. Alla frågar om man är redo. Allt är planerat sedan länge och man känner sig ändå oförberedd. Man lever i ett vakum - i väntan på. vill iväg nu.

Alla har frågat vad vi ska göra i Togo. Jo jag ska plugga och så ska vi undervisa barnen och lära oss franska och éwé. Men jag börjar fundera på varför jag vill åka egentligen? Gjorde en "funderarövervarförlista" som blev så här.

Det är coolt att åka till Afrika med fyra barn och jag vill vara cool.
Flykt från Sverige, jobbet och vardagen.
För att jag vill dansa.
För att bota rastlösheten.
För att umgås med familjen.
För att jag söker något nytt.
för att hinna tänka och hitta mening.
För att lära mig språken.
För att bättre förstå kulturen.
För att hinna skriva och läsa som jag älskar.
För att bara vara. 

Satte också upp några mål med resan för mig själv (Det är lätt att bli rastlös annars):
Ska skaffa magrutor (Jenny starfightermålet, Yeah!)
Ska skriva mycket (blogg, en bok, dagbok eller det jag får lust till)
Ska läsa massor.
ska dansa mycket.
ska jobba på att hyra ut vår villa Suedoise.
Ska lära mig bättre franska och éwé
Ska klara franskkursen på högskolan.
Ska anställa en snygg poolskötare
Ska skaffa en kaffemaskin till nya baren
ska ordna en pizzaugn på tomten
ska undervisa barnen och det ska bli jättekulLikriktningen och kärnfamiljen

En kärnfamilj är i strikt mening en familj som endast består av en man, en kvinna och deras gemensamma barn. Kärnfamiljen har kommit att bli motsats till alla familjeformer där barnen inte lever tillsammans med båda sina biologiska föräldrar, till exempel ensamstående förälder med barn, styvfamiljen och stjärnfamiljen.
WikipediaÄr så in i bomben kärnfamiljstrött!!! Visst, det är inte första gången men nu är det värre... Brottas med tankarna om vad ett bra liv är? vem har bestämt hur den drömmen ser ut? varför gör jag så här, är det andras förväntningar på hur jag ska leva eller är det vad jag själv vill? Hur tar jag emot när andra bryter mönstret?

Som tur är så är det inte mina egna barn och min man jag är trött på (förutom vissa dagar då;)) utan strukturen, idén och verkligheten. För bara ett och ett halvt år sedan var jag i det stadiet att jag önskade att jag kunde få vara hemmafru ett tag. Jag längtade till att få spendera förmiddagarna med att fixa inför eftermiddagarna och kvällarna med familjen. det måste ha varit en svacka för nu är jag här igen! Drömmer om en annan värld av mer frihet och mindre mönster att passa in i eller bryta mot. Vill vara stark i mig själv och vara nära mina kära men vill inte vara begränsad av en struktur med mamma, pappa, barn.

Känner mig mera hemma i den självklarhet som är i Togo att alla släktningar är ens familj. Tillsammans med de man växt upp i samma kvarter som och de som råkar vara nära på något annat sätt. Med svenska ögon är det lätt att tänka att Tures pappa bor i Togo. Punkt. Men det är ju lika självklart där att vi allihop är släkt. Alla Tures syskon i Togo, frankrike och Tyskland kallar ju även Algot, Tage och Myra för sina syskon. Och Tures farmor ringer och frågar om alla barn och oroar sig för Myra som är sjuk och undrar hur det är med tant Bettan.  Tänker på kvinnorna i Togo som kan dra iväg till Sverige ett par månader utan problem fast de har småbarn för barnen vänjs tidigt att även deras farmor och mormor och moster och pappas brors granne kan ta hand om dem några dagar eller veckor eller år... Tänkte på det härom dagen att inga hus/gårdar har postlåda. Men varför skulle man ha det? Det finns ju alltid någon hemma. Någon i den stora familjen att vara hos. Och ansvaret då... för barnen. Barnen har många att vara trygga hos och det finns många som lägger sig i hur du tar hand om dina barn och som delar ansvaret och bryr sig. Här kan man känna sig mycket ensam med sina barn ibland.

Har varit på Tages fotboll i dag och kom en halvtimme sent med fyra söta barn som tjatade om fika och korv och glass och godis... Var enda mamman i killarnas omklädningsrum. Är så less på alla familjer som kommer till fotbollsmatchen och är välplanerade. Filtarna är med och pappan går in och knyter sonens skosnören i omklädningsrummet och mamman står med lillasyster utanför fiket och allt är som det ska. Sen tar man sina fällstolar och sätter sig på rätt sida planen. Alla föräldrar är mellan 28-38år och har lagom varma lite sportiga kläder på sig. Och jag står där när jag kommer en halvtimme för sent och undrar VARFÖR i hela friden alla sitter på ena sidan planen? Letar febrilt efter någon liten skylt där det står "var vänlig och nyttja inte södra sidan av planen som läktare under söndagsförmiddagar i augusti - jämna datum!" Men det finns ingen skylt. Och Algot vill sätta sig på den helt tomma sidan för där ser man jättebra. Men jag viskar att vi sätter oss här borta hos de andra och drar med mig honom under protester... Det är det där att det ska vara på ett visst sätt i kärnfamiljen som jag inte orkar med. Moget? Nja... men jag orkar inte vara mogen. Två barn och villaträdgård. Inte kan det väl vara så att allas önskningar är så lika?!?! Men mallen ser ju ut så och det är jobbigt att sticka ut. I andra halvlek satte vi oss på fel sida. Det gick bra men vi blev tittade på som om vi stack ut. vi var inte en bland de andra. Och det vill man ju vara ibland. :)

Men sen då när man inte passar in i mallen. ska man behöva känna sig konstig då. När man skiljer sig - från mängden. när man inte vill ha barn. när man skiljer sig - från varandra. när man har två fruar, eller män för den delen. Eller när man inte har någon. Eller om man lever i andra mönster som man skapat själv. Eller om man bara har ett brunt och tre vita barn... Jag riktigt såg hur det gick runt i skallen på folk när vi kom i somras med familjen. Jag, Tontonvi (Tures farbror som är i min ålder), Tures Togofarmor, William, Bettan och barnen... familjen ser inte ut som den ska!!! Alla barnen kallar den svarta kvinnan för farmor och mulattpojken kallar den vita mannen för pappa men det finns ingen svart kvinna som kan vara mamman. hm... kanske får vi lov att adoptera en liten eskimå för att göra det hela ännu roligare. Jag och tontonvi alltså... ;)

vilket brandtal det här blev då... Jenny Starfighter slår in öppna dörrar! För alla är så liberala i teorien och sedan anpassar man in sig i mallen ändå för att det är enklast så. Och så är man nöjd...

... nej idag är jag inte nöjd. Känner mig instängd. Det blir dock lite bättre av att Simon är här och är inneboende några dagar och att mamma ätit middag här i kväll och att Lena Josefsson på afrikamanér kom och spontanhälsadepå mitt i sena kvällen. Familjen sjuder av liv! 


På samma tema se: Revolutionary road!

Familj

Vill vara cool!

Starfighter. Yes! Det är ju helt rätt.
Känner mig så. Lite som Kenny. Jag tror jag är så jävla bra. Har svårt att tro att andra kan ha rätt. För det är ju jag som är jag och min världsbild är ju den som världen kretsar kring. Så är det sörru. Sen vill jag ju gärna tro att jag kan skaka så där coolt på huvudet som Kenny också.
;)

Svante Thuresson

RSS 2.0