Odjuret

Måndag
Ser Dogville igen och blir trött. längtar efter lite Hollywood. Lite mer explosioner och naken hud. Lätthet. Pratar med DNs prenumerationsavdelning och kan inte komma på något ärligare att säga än att det är för mycket text i DN. För mycket ord och lite handling. Ja det är ju en tidning... försöker försäljaren trevande men inser nog att glappet mellan oss just idag är för stort.

Tisdag
-Om all fotboll i världen skulle försvinna eller två personer i Nigeria skulle dö, mamma vad väljer du då?
-Skitsvår fråga alltså...
-ja den kanske inte ens Obama kan lösa.

Onsdag
Tage flätar Myras hår. Det blir rätt rufsigt. I den här familjen är det vi killar som är skönheterna utbrister han. Skönheterna och så det lilla odjuret säger han och ler stort. Myra fräser tillbaka och visar klorna.

Torsdag
Odjuret har fått en baktand. Hon visar den för mig när hon borstar tänderna. Den sitter bakom nedre tandraden. -Då ska du nog tappa de andra snart säger jag. Odjuret blir stolt som en liten tupp. Äntligen ska hon som är minst tappa tänder. Hon växer en halvmeter.

Jag jobbar med verksamhetsplan hela morgonen och diskuterar vikten av ledarskap. Sen står jag 45 minuter i snålblåsten på Nya teaterns utegård och pratar med TV4 om plastprojektet och visar vår plaståtervinningsgran. Folkbildning.

Fredag
Tänker att jag ska gå upp tidigt och laga hålet i mina jeans som snart visar halva rumpan. Orkar bara inte. Trycker in fem anställningsintervjuer innan halv tolv. När jag kommer till skolan för att vara med på firandet av 20-års jubileet som friskola visar alla elever runt och har små uppgifter i att välkomna och förklara saker. En kille sitter i trappen med en liten låda av papp, en penna och små papperslappar som man får skriva ord på. När jag lagt i mitt ord frågar vad det ska bli, hur han ska använda det. Han skiner upp och berättar att det kommer bli asmånga ord som man kan läsa sen. Vilken skatt!

Jag äter en bit gräddtårta till lunch och handlar sedan hungrig med fyra barn. Det blir chips, maasdamer, böckling och bredsjö blå till kvällsmat. Odjuret tänder brasa och jag stoppar in en Chablis i kylen. Överallt är det udda vantar, kläder på tork, julklappar till barnen i Togo och chokladkladd. Katten äter upp böcklingen. Sämre kan man ha det.


Lagar långkål

Onsdag
Joggar, matar hönsen och Bakar kakor på morgonen innan jag drar till jobbet. Känner mig som superwoman. Gör en utvärdering till kurserna på folkbildningens kulturskola. "Dåligtsamvetelagar" korv & mos till barnen på kvällen och lovar mig och dem att vara hemma fler kvällar.

Torsdag
Morgonjoggar igen. Cafémöten fram till 15.30 sen blir det kontorsmöte. Med breakdancegruppen.
- hallå jenny blire nå möte eller? Vi ska snacka om viktiga saker nu typ kan man få resepengar för streetstar eller? Ja det ska jag nog kunna fixa men då måste ni ju fylla i närvarolistorna för våren och hösten först och skriva under dem... -Hallå Jenny, Inga problem ju. Det har vi sagt hela tiden. Kan man få hoodies med vår logga på också och skor? Vi har ju typ ledarutbildat oss nu och hela grejen. Skitseriöst ju. hallå jenny är han din grabb den där latinokillen i korridoren va? Afrikan vadå, skit samma va, han kommer få sjukt mycket gussar, får man bli kompis med han va?
Sen är det bara ett kvällsmöte kvar. Ett möte med hasselnötsbröd, mysljus och ekonomiprat med teatermänniskor från hela länet.

Ture och jag åker hem mitt i kvällen.
-alltså mamma, ibland känns det så konstigt att allt är på riktigt. Hela livet. Att allt liksom funkar, hjärnan, kroppen, ozonskiktet och så. Det är för bra för att va sant...

Fredag
Går igenom ansökningarna till tjänsten för "dokumentär scenkonst". Tung dag på kontoret. Eyvind är dagens ljuspunkt. Han är en av samhället och livet bättre begagnad människa med nikotingula fingrar som är vän med Studiefrämjandet IRL och som får våra pantflaskor varje fredag och ibland en kopp kaffe. Idag berättade han att han skulle äta en kanelbulle på eftermiddagen.

Alltså jag tycker inte jag använder för starka ord när vi pratar om tvätten. Det är ändå skillnad på att vara helt dum i tvätthuvudet och bara lite tvättobildad. Att köra nya kläder som kan färga bland vittvätten är inte smart. Yttrandefriheten inkluderar väl även tvättstuguspråket.

Fredagskväll och jag är sugen på choklad. Plockar fram multiverktyget dammsugaren och kopplar den på kakaoblåsen. Blåser rent 980g krossade och rostade bönor, förmaler dem värmer kakaosmör och drar igång melangern. Vadå ett samhälle med omedelbar behovstillfredställelse. På söndag blir det choklad.

Lördag
Jag lagar inte byxorna.

Söndag
Joggar 13 km kortare än förra söndagen.

Diskussionen handlar om vilken som är den viktigaste timmen i jordens historia. Tage föreslår att det var när Michael Jackson föddes. Kanske när den första människan föddes eller när man släppte atombomberna över Japan. När bakterierna steg upp ur havet och blev människor. Myra är i alla fall säker på att den har något med Jesus att göra säger hon och så går ut och hämtar post och ägg. Den kanske inte har varit än, föreslår Algot. Nej, det kanske är den 12/12 2012 när jorden ska gå under, replikerar någon. Ja, kanske det. Då sitter vi i Casablanca och vakar in lucia på någon restaurang och så plötsligt sprängs hela jorden. Vad förvånade vi kommer bli!

Det är gnäll och väsen i soffan där barnen ska sova. Oskar vill inte vara kramdjur utan flyr in i garderoben där han en gång föddes.

Lagar långkål. Skördar 1.8 kg mörk chokladsmet ur melangern. Slickar bunken. Helgen är slut och inga byxor blev lagade. Men jag hann se Dogville två gånger och tror trots det på människan.


Byxorna

Måndag
Kapten röd går på repeat för femtielfte gången. Jag svarar på några mail och ber alla barn ta på sig strumpor för femtitolfte gången. På jobbet spelar vi Gullan Bornemark. Konstigt. Det brukar vi inte göra. Utvecklingssamtal och styrelsemöte till sena kvällen.
 
 
Tisdag
Alla kollegor runt om i landet är på konferens i Finland. Jobbar som i ett vakuum utan svar. Jag lagar mina jeans. Återanvänder. är duktig. spara pengar och miljö. men inte tid. Tråcklar en halvtimme. Sen kommer Gun och Ivar. Jag har bakat en torr sockerkaka och berättar om Togo och huset. De ska hyra där ett par veckor. Undrar vad de tänker.
 
 
Onsdag
Äter Djenkoume, kyckling och dricker vin.
 
 
Torsdag
Spyr fem gånger innan klockan är nio. Sover. Skickar några mail och pratar med en målarkursledare. Sen är jag frisk och handlar fika till breakavslutningen och styr upp. Tar Ture till dansen i Örebro. Handlar örhängen och äter veggoburgare på stan med Tage. Vi sitter på Burger King.
Jag -vi kanske ska baka något lite lyxigt i helgen, det var länge sedan.
Tage - Ja! Inte bara slänga ihop en pannacotta liksom...säger han på fullaste allvar...
Motorsågslek och eldning sent på kvällen. Byxorna spricker igen. Det är inget strul med den nya torktumlaren. Men jag blir som fundersam varje gång jag står där i tvättstugan. Den förra maskinen var det två knappar på, en för full värme och en för halv. Och så ett hjul man vred upp det antal minuter man ville köra tvätten. Den här nya har 14 olika program plus fyra knappar där man väljer olika intensitet. Dessutom den helt oförståeliga funktionen "delay". Alltså, man kan välja att stoppa i tvätten och sedan få torktumlaren att starta 3, 6 eller 9 timmar senare. Jag har tänkt och tänkt och tänkt utan att komma på ett enda vettigt tillfälle när jag ska kunna använda den funktionen. Det går inte. På en ugn kan jag förstå tanken. Eller möjligtvis om man kunde ställa in tiden när tvätten skulle vara klar om man riktigt ville lyxa och få varma kläder. Men att få tvätten att ligga och mögla i nio timmar för att sedan starta torkningen och ändå inte veta riktigt när den blir klar...
 
 
Fredag
Rester på pizza, musik, spontandans och varsin öl till de vuxna. Inget tjat om järntorgsdiscot. Fine. Det är som vanligt. Först somnar Tage framför en film. Sen kryper Algot ner i soffan och ber mig söva honom. Ture ser X-factor, Myra smyger omkring och skriver bokstäver här och där bärandes på Oskar. Jag dammsuger -because I'm worth it! Värd att vakna upp till ett lite mindre sunkigt hus imorgon bitti. Dammsuger är väldigt missvisande eftersom det inte handlar om damm. Suger upp fjärilspasta, spagetti och glassplitter. Ostbitar som är kladdiga. Fastkletade gurkor som börjar torka in. Stenkulor, klädnypor, linskladd och gamla kycklingben. I översta lagret. Ger mig sen på det undre laget med såpa och borste.
 
 
Lördag
Slänger mycket och köper mycket. Det är på återvinningsstationen det är drag på lördagsmorgon. Vi drar dit och sorterar saker tills personalen tröttnar på oss. En båtmotor, tomma VHSfodral, trasig dammsugare. Vid elva börjar alla barn bli sura och sugna på frukost. Klockan tolv rullar vi in på bra & begagnat och beställer arton ostmackor. Sen betar vi av julklappslistan strategiskt.
-Morfar har ju redan en hund. han önskar sig en isskrapa och en film mamma, nu ringer jag till mormor.
-Jo du mormor, jag undrar en sak, om du skulle kunna önska dig ett husdjur i julklapp. En katt eller så. Eller åtminstone en liten fågel i en bur i taket eller en struts.
 
Det är lättast att köpa julklappar till Solange, Ali, Armand, Marie och Mawuli. Svenskarna har ju allt och blir inte ens glada över en liten katt... eller en struts.
 
-Mamma, vad skulle du göra om det kom upp en lag som sa att hela Nora skulle sprängas?
-öh... Ja... Kanske flytta till Linde. Eller örebro.
-Om det kom en jättestor lag då som sa att hela Sverige skulle sprängas? Det bor jättemånga i Sverige. Mormor och Axel och vi....
-ja du, vi fick väl flytta till vårt hus i Togo då.
-men det skulle ta lång tid att packa alla grejer. Och vi skulle bli trötta. Om hela jorden skulle sprängas då?
 
 
Söndag
Motar gårdagens julklappshandlingskänsla med en joggingtur till kyrkogården för att tända ljus. Sedan är det tungt att hitorpsbacken kommer efter 14km när man ska hem. Stum i benen. Ser en familjefilm med alla barn i sängen istället för att laga byxorna. Värt.
 
 
Måndag
Kapten röd går på repeat för femtielfte gången. Jag svarar på några mail och ber alla barn ta på sig strumpor för femtitolfte gången. På jobbet spelar vi Imagine Dragons. Konstigt. Det brukar vi inte göra. Utvecklingssamtal och styrelsemöte till sena kvällen.
 
 
Tisdag
Jag bakar limpor och viker tvätt klockan fem på morgonen. Tuppen gal. Alla ytterbelysningar och bilbelysningar i hela världen är trasiga. Jag tejpar ihop min bilnyckel. Min jacka luktar svett. Sveriges kostnad till Eu förväntas öka till 36 miljarder. Dollarn kostar 6kr och 64 öre. Lyssnar på en facksnubbe från sas på P1 som pratar östgötska. Det gör facksnubben på mitt fack också. Funderar på sambandet medan jag sätter på kaffe. Sitter med en låneansökan till vårt riksförbund från nio på morgonen till sju på kvällen. Sedan pratar jag med Marie i Aneho om vilka kranar som ska med ner till huset, vilka palmer som ska kapas för att göra vin, pizzerian och barens omsättning och rosten på internetantennen. Sen hinner jag träffa barnen en halvtimme innan de somnar och mina ögon är segt trötta och jag kommer inte orka laga byxorna  i kväll heller. Så är det.

Laga byxor

Torsdag
Åker på snöiga vägar över skogarna i en gammal schysst volvo med chaufför, kanelbullar och statoilkaffe. Vad mer kan man begära? Kulturgruppsmöte i Karlstad. Falaffelrulle till lunch. eftermiddag på kontoret. Stoutens dag på bishops med Roger. Sedan vredens druvor på Örebro teater. Snön gnistrar. Klockan är halv tolv när jag kommer hem. Byter däck men orkar inte laga mina jeans som har hål i baken. Det får vänta tills i morgon.

Ligger i sängen och reducerar relationer till det essentiella. Män vill bara ha god mat, mycket sex och så lite samhörighet. Precis som kvinnor. Eller som de sjunger i vredens druvor; vill arbeta, vill äta, vill bli fulla, vill ligga med varann. Enda skillnaden på män och kvinnor är väl att kvinnor gillar att byta däck mitt i natten.

Lördag
Nu töar snön bort. Jag springer i snöslasket. Gunnar eldar upp spegeldörrar ute på gården för andra veckan i rad. Myra och Ture leker arga leken medan jag äter lördagsgodis. Algot är på övervåningen och färgsorterar allt lego sen två timmar tillbaka.

På kontoret. Begraver kaffeskopan längst ner i kaffeburken. Ett inställt möte och ett värdelöst möte. Onödigt att åka in till Örebro en lördagseftermiddag för det när jag kunde varit hemma och lagat kläder. Går på skyfall med mina två stora söta pojkar. Det är mysigt.

Söndag
Regn och åter regn. De spillror av krukväxter som finns kvar är vattnade. Några kanske klarar sig. Potatismos på iphonen och lingonsylten är slut. Barnen har badat i Svens bubbelbad och fars dag är firad med tårta och gravljus.

22.45 all tvätt är tvättad, vikt och inlagd i garderoberna. Twice in a lifetime. Bara ett par trasiga jeans ligger kvar på tvättstugebänken.

Bra saker i livet:
Någon att älska
Någon som älskar en
Mat för dagen
Hopp
Frisk kropp
Barn
Familj
Stabil ekonomi
Sex & passion
Behövas/Något att göra
Uppskattning
Vänner
Hela byxor

Vem har tretton rätt. Man kan inte få allt! Får man ihop fyra-fem rätt får man väl vara nöjd. Och vad känns viktigast då.

Om man har hål i byxorna får man lov att ha anständiga trosor.

Måndag
Roger köper en krokofant åt mig på snusaffären. Det kallar jag en riktig jobbarkompis. Inte krokofanten alltså utan Roger.

Kommer hem sent från styrelsemöte. Det är risgrynsgröt till kvällsmat. Lite fastbränd risgrynsgröt. Dessutom är den slut. Det gör inte så mycket. Jag har ändå ätit fil till lunch, en krokofant till fika och ostmackor och kaffe på styrelsemötet. Lite popcorn och ett glas vin på det här så mår jag tipp-topp.

Lyssnar på julmusik på radion. Jul. Barnen gör metervis med önskelistor. Jag önskar mig ett par nya snygga jeans och lite sol.

Till Mamma: Om Myra får en enda rosa klänning till så kommer du få den prinsessigaste gräddbakelseklänning som världen skådat i julklapp som du sen måste ha varje dag på jobbet! Så det så!


Lillebror vs Onepiece

Algot har ett mindre mysigt morgonhumör idag. Han skriker Ljugfena åt mig när jag väcker honom och slänger igen badrumsdörren. Inte ens de kulörta lamporna som han själv satt upp över frukostbordet får honom på bra humör. Men. Det är skönt att det är liv i barnen. Att de har ett driv. Att de säger ifrån när man är en ljugfena vid sextiden på morgonen. 
 
 
Ture däremot är len i truten . I morgon spelar PSG på kanal 6. Jag är ensam hemma med barnen ett par dagar och har all makt över tv:n. Det är skönt när barnen är så stora att man kan förhandla om saker.
 
 
De senaste veckorna har det kommit både en liten ny Tage och en liten ny Ture i vänkretsen. Det är fint med små bebisar. Och det är skönt när barnen är så stora att de lärt sig förhandla, klä sig själva, baka och simma.
 
 
Grådassigt regnigt badhusväder idag. Vi åker till bubbelpoolen ropar barnen! och det gör vi. Myra kollar in en tjej i duschen. När vi kommer in i bastun viskar Myra (jättehögt) - mamma, såg du! Hon hade en sån där nål genom magen. och en här, myra pekar på läppen, och en i snippan (Myra fnissar). Nu börjar piercing-tjatet, redan vid fem år, tänker jag.
-Ja, som örhängen säger jag. Tycker du det är snyggt?
-Nähä!!! Utbrister myra. Det är läskigt! Tycker du det är snyggt eller läskigt?
 
 
Algot berättar för Carl-Axel på vägen hem från badet;
-Jag är stenbock, du vet som i bockarna bruse, myra är inte myra utan en krabba, pappa är sjöjungfru och Tage är på gränsen till ett lejon...
-Och vad är jenny då? 
Jenny? Hon är ju mamma. 
 
 
Med moderskapet följer vissa förpliktelser. Ture önskar sig en lillebror och en onepiece i julklapp. Lätt val. 
 
 
Jag tycker nog att det är både snyggt och läskigt. Kanske ska önska mig en navelpiercing i julklapp:) men brösten, nej, definitivt läskigt, och av banmorskorna har jag redan blivit piercad färdigt i underlivet. No more lillebrorsor i julklapp. 
 
 
Klockan är tio och jag står med datorn på pianot och skriver. Barnen sover i soffan som vanligt. Plötsligt reser sig Myra upp och säger högt att hon inte är en krabba utan en fisk. Sen går hon fram till vedkorgen och tar ett vedträ som hon försvinner in i badrummet med. Hon hämtar ett till och ett till. Sedan går hon tillbaka till soffan och kryper ner bredvid storebrorsan. Mysigt med syskon. Nu ska jag gå in i badrummet och tända en brasa mitt på golvet och borsta tänderna.
 
 
Tisdag
Ett plötsligt mysig förmiddagsfika med Alf, Eva och Tina mellan anställningsintervjuerna. I en lokal på stan. En tisdag.
 
Jag kommer i håg att det är fotboll på Tv i kväll när jag ser att Ture sitter och gör läxorna och äter fil när jag kommer hem. Det är bra med morötter. Och nödvändigt med hot. Efter ett antal konsekvensbeskrivningar (hot) av vad som kommer hända om Algot inte hjälper till att bära in matkassarna hör jag dörren smälla igen. Efter tio långa minuter kommer Algot in med kassen. -Jag gick ut i bara strumplästen säger han triumferande. -Vem försöker du straffa Algot, frågar Ture. -Mamma såklart, inflikar Myra som sitter med en bok i soffan. Situationen i ett nötskal.
Jag ger hönsen mat och får ägg tillbaka, eldar upp två kassar heltrasiga kläder och några stockar och får värme tillbaka, Pumpar däcken på bilen och bär in Algot som har gjort sig illa på studsmattan och får en kram.
 
Calle, Tage och Algot sitter vid köksbordet och skriver ett synopsis till sin senaste film. Det blir en ruskig historia. Tage spelar soundtracket på pianot. Något i stil med Harry Potter. Jag har köpt Harry Potter, hela samlingen, på franska till pojkarna i vårt kvarter i Togo i julklapp. En Onepiece är ju för varmt och de har redan tillräckligt med lillebrorsor allihop...
 
Nu blir det PSG vs  Dynamo Zagreb. Zlatan vs amerikanska presidentvalet var ett lätt val och så smygstart på kladdkakans dag! Och glöm nu inte att det är kladdkakans dag hela dagen i morgon!

Söndagsmiddag i Grängesberg

Onsdag
Springer till jobbet. Det är hårt underlag. Jag får ont i knäna och går som en tant resten av dagen. Annars är det bra tack.


Torsdag
Behöver inte åtta pepparkaksdressar så jag gör mig av med de fem minsta via facebook tilllsammans med andra småkläder och overaller. Jag har ju inte småbarn längre. Köper som kompensation en dvd-spelare och ett strykjärn av en annan Facebookkompis. Facebook är coolt. Älskar återanvändning :)


Fredag
Tar ett par diklofernac och en hårdbrödmacka till frukost för att skölja ner gårdagens fem anställningsintervjuer och tre möten med facket och ledningen om uppsägningar och organisationsförändring. Det tar på krafterna att vara glad, arg, ledsen, peppad och besviken om varandra.

Handlar kulörta lampor till baren i Togo, nya skridskor till Myra på Myrorna och tar barnen på bio och fika. Somnar tungt som en klippa vid halv fyra på morgonen.


Lördag
Pannkaksfrukost. Alla barn far som illrar ner mot magasinet för att studsa studsmatta. Avundas deras energi. Sist i raden kommer Myra i pyamasbyxor, täckjacka och nya skridskorna som fortfarande är hopsnörda med varandra. Korta steg nedför grusgången ylande mot magasinet och brorsorna, Hannes och Lilly. Jag städar toaletten och duschar i iskallt vatten innan jag tar på mig folkbildningskepsen och drar till stan för att räkna röster på riksfinalen i Skapa Dans. Eldar på kvällen med mr Bombastic i hörlurarna. Äter sushi och en hel påse chips till kvällsmat och lyssnar på barnvisor på sportify. Känner mig barnslig.


Söndag
Fyra kilometers snöbollskrig utanför Borlänge. Vi sjunger "ja må hon leva" för Sandra som fyller halvvägs till femtio. Tage hävdar med en dåres envishet att han är halvvuxen eftersom han är halvvägs till myndig och Myra ylar i duggregnet att hon ska bli mer än tusen år. De kastar isklumpar på varandra i diket. På vägen hem genom skogarna räknar barnen restauranger vi åker förbi utan att stanna och äta. Till slut vinner de. Söndagsmiddag på värdshuset Stopet i Grängesberg.


RSS 2.0