Mental lunch

Måndag
Valet står mellan restomelett och marängsallad. Det blir restomelett. Och sen vinbär-blåbärs-paj till efterätt. 




Tisdag
Matlådan står kvar hemma så det får bli mental lunch med lite sötmandel till. Jag byter bort de afrikanska maskerna mot ostar, mandel, russin och grönsaker. En ren vinstaffär.

Onsdag
Heldag med lussebullar och kaffe. Konceptet "skåprensning" får en helt ny dimension när Sara kommer med sin skåprensning för att vi ska äta upp den så att den inte ska förgås. En hel påse med godsaker tar vi hand om.
Sen går Loranga & mazarin mot smör och älgfärs. Det kommer bli en fin matjul.





Torsdag
Lussebullar, glögg, mandel, glögg, pepparkakor, lussebullar, mer glögg och möten hela dagen och julfest på kvällen.

Lördag
Pannkaksfrukost med blåbär. Jag gör köttbullar men pepparn är slut så det får bli en indisk kryddmix istället.
Kokar julgröt, äter pepparkaksgrisar och dricker gammal vaniljglögg med pommerans medan vi julstädar från golv till tak. Tack vare byteshandeln har vi ett mer välfyllt kylskåp än på länge och ändå 31kr kvar på budgeten att föra över till nästa vecka.




Mer jul med mindre medel

Måndag
Matvetesallad med korv och gröna ärtor. Glass med svarta vinbär och ljus.




Tisdag
Potatismos med spenat och gröna ärtor. Lussebullsbak. Vi har bytt till oss finmjölk från Anita mot några hästböcker så jag rör ned grädden i mjölken och gör feta fina lussebullar. Börjar laga chokladmaskinen för att kunna ta vara på kakaobönorna och göra julgodis. Ingen jul utan choklad!




Onsdag
Sex lussebullar fanns i en påse i morse. Sen var barnen hemma själva på eftermiddagen. De tog varsin lussebulle till mellis. Sen när jag kom hem var påsen tom. Man måste vara nobelpristagare för att få ihop det.

Förhandlar med mamma. Hon vill ha sin ved inplockad mot en julskinka. Klockrent. Ingen mer som behöver någon tjänst utförd innan jul?

Soppa till kvällsmat på köksgolvet. Det är mysigt att äta på köksgolvet. Och nära till disken.

Torsdag
En leverans av massa mandariner, non-stop, ost och mjölk mot två barnfilmer :)

Fredag
Lussebullsfrukost. Lukten är det bästa. Varm choklad. Nu är kakaon slut. 


I början av veckan var det nästan tomt i kylen. Sen kommer w hem med massa konstiga rester från jobbet i Borlänge. Och en fantastisk skåprensningspåse från familjen Ardeby. Den här skåprensardieten kommer aldrig ta slut!


Lördag
Till kvällen bakar vi ut den lilla pepparkaksdegen som låg i Ardebypåsen och äter pepparkakorna tillsammans med glögg från 2010, godis från mamma och en av de två apelsinerna. Den andra sätter vi nejlikor i och hänger i hallen.


Söndag
Havregrynsgröt med fetmjölk och äppelmos till tredjeadventsfrukost. Vi handlar mjöl, popcorn, mjölk och en burk créme fraiche. 18kr kvar den här veckan som går rakt ner i nästa veckas budget.

Börjar rensa ur kylskåpsdörren. Inte ketchup och majonnäs då utan slattar i gamla vinflaskor. Det är en tuff diet det här...

Påskmust vs julmust

Söndag
Jordgubbssylt o sista påsen bröd ur frysen till frukost. Smörgåskrasse. 

Gör glögg på Rödvinbärssaft ur frysen och inventerar glöggförrådet. Det går ingen nöd på oss inför jul. Dessutom hittar jag 11/2 l påskmust. Den kommer förvandlas till julmust innan jul, jag lovar.







 

Steker Råssömakrill till kvällsmat och gör potatismos. Blandar upp potatisen med lite fodermorötter. Inget konstigt alls. Barna äter som hästar. Kan bero på att det bara blev gamla bullar till lunch idag igen. Men nu är det bara en omgång fisk och en påse bullar kvar... 

12 veckor, matkonto 1200kr :)

Måndag
Klockan 4.39 spräcks min trumhinna.
Åker till Apoteket. Handlar mjöl, mjölk och grädde för 44kr. Äter gamla kex och gammal sill. Mår illa. Troligen av trumhinnan och värktabletterna och inte av sillen.

Tisdag
Sover hela dagen. Gör våfflor åt barnen till mellis. Äter gammal fläskkotlett och sex olika överblivna pasta (bl.a. Räkpasta från Nepal) ihopblandat med gammal quinoa.

Köper glass av glassbilen. Helt ologiskt. Är inte alls sugen. Bara för att göra barnen glada. Helt utanför 100kr-regeln. Tok. Varför? Ångrar mig grymt. Nu kan vi ju inte säga att vi hållit oss till regeln. Eller så glömmer vi bort det. Förtränger och går vidare. Några små spökglassar påverkar ju inte rensningen nämnvärt.

Onsdag
Jobbar lite hemma. Klarar inte av ljud alls. Passar på att vara huslig och finnas här när barnen kommer hem för en gångs skull och bakar hastbullar till mellis. Går tio minuters promenad. Bara två värktabletter på hela dagen.

Gör en soppa på mungbönor till kvällen som faktiskt blir god. Mungbönorna är vansinnigt dryga. Veckans sista handling blir smör, popcorn, tre tomater och tre paket saffran.

Torsdag
Alltså. Man får handla mat för 100kr per vecka. Men man får handla fler höns som värper ägg. Hönsen är ju inte mat. Man får även byta bort grejer från källaren som man inte använder mot mat. Idag har jag bytt en mixer som var för svag för att köra kakaobönor i mot smör, olja och popcorn via Facebook. Denna kreativitet tyder nog på att det börjar bli lite tråkigt att göra mat nu efter elva veckor. Grunden i middagsmaten funkar ju, typ fisk och potatis. Men sen blir det lite trist när det inte finns något matfett att steka fisken i, inget att göra sås av och inga grönsaker att ha till. Idag tog vi de sista gröna bladen utifrån för den här säsongen. Det blir ingen stor sallad direkt. Mellis och frukost börjar också bli lite knepiga. Vad sägs om röda linser med äppelmos till frukost. Vi är inte riktigt där ännu men snart. Jag sitter i soffan. Brasan har falnat och två minsta har rullat ihop sig som två sniglar och sover på varsin sida om mig. När jag frågar dem om vi ska ha undantag för 100kr regeln över jul och vad de tycker är viktigt så säger de att det måste vara lugn och ro och alla ska vara snälla, det ska vara mintkyssar och massor av julpynt i hela huset. Det är allt. Mintkyssar ska vi väl få in i budgeten.




Fredag 
Jag har fått två stora påsar mandariner av mamma i krya på dig present. Bra. Alla barn får frukt med sig till skolan. Idag gör vi av med en påse gammal hjortfärs och sojafärs till kvällsmat. Och så har vi fredagsmys med en stor bunke popcorn igen tack vare mixerbytet.

Lördag
Till frukost tinar vi gamla korvbröd. Vi gör slut på smörgåsgurka, sista salladsbladen från landet och lemoncurd.




Nyponsoppa med gammal glass till lunch. Sen bakar vi inte lussebullar (som alla andra om man får tro Facebook) utan tinar gamla bullar ur frysen. De är asgoda. Till kvällsmat blir det omelett på gårdagens rester. Sen åker vi till ICA och handlar chips för tio kronor påsen. De pengarna snyltar vi på nästa veckas budget. 




Tolv veckor på 100kr genomförda (om man glömmer spökglassarna) och det har minskat rejält i kyl, frys och lådor.

Vem bryr sig om mat?

Måndag
ICAs marknadsföringsblad i form av en julkalender med ett nytt extrapris varje dag har kommit i postlådan. Det är svaret på frågan hur man får in lussebullsbak i 100kr-regeln. Måndag vetemjöl 5kr, torsdag saffran 5kr, onsdag smör 20kr.



Vi har fått flera påsar färdigstyckad älg av pappa. Lovely. Jag tar upp en gammal kalvstek som vi äter med vildris utan minsta uns grönsaker. Handlar för 75kr.

Tisdag
Havregrynsgröt för att använda vårt goda äppelmos. Stekt gröt till mellis.
Spenatsoppa med ägghalvor och veggoburgare med nybakta små hamburgerbröd för att göra av med gamla sesamfrön. Och gammal smörgåsgurka.

Fortsätter göra av med frön. Sätter alfalfa på groddning och rostar solroskärnor. Första plåten blir bränd. Andra plåten blir bra. Till detta årets mest fantastiska fruktsallad med mango från Togo, granatäpple direktimporterad från Marocko, Ingrid marie från Ica och hallon från frysen. Solroskärnorna är härskna men resten är bland det godaste jag ätit.




Onsdag
Går in på Ali Baba. Handlar inget ätbart. Köper en mascara för 29kr. Äter sallad på gröna grodan på styrelsemötets bekostnad. Googlar på Pressbyråns öppettider när jag åker hem sent på kvällen. Nöjd med att de öppnar 5.30 imorgon. 

Torsdag
Morgonkaffe på Pressbyrån vid sextiden på väg mot Vänersborg.
Äter en fantastisk vegetarisk vedugnsbakad pizza i Herrljunga på ett entimmesstopp med kollegorna på vägen hem. Hit ska jag ta med Marie när hon någon gång kommer från Togo. Hittar en Reisenkola på ett säte på tåget som jag äter upp :). Mätt och nöjd.

Fredag
Heldagsmigrän. Alltså ingen mat går åt under dagen. Sover. Bonden från Gyttorp levererar fodermorötter. Egentligen för att utfodra hönsen och kaninen. Men man kan ju inte förbjuda barnen att ta en när de blir sugna.
På kvällen är det dags för tacos. Tage och jag bakar tortillas. De blir inte bra men inte skitdåliga heller. På det stora hela en ok tacomiddag utifrån förutsättningarna. Och sedan, till efterätt, citrongräspannacotta med passionsfruktsås gjord på de första passionsfrukterna från trädgården i Aneho. Fantastisk gott. Délicieux!




Lördag
Middag hos mamma. Den bästa av alla restauranger. Köttbullar, brysselkål och efterätt. Lugn och ro.

Söndag 
Vem bryr sig om mat. Jag har öroninflammation och håller på att dö. Det är som att föda barn, fast ur örat. Enda braiga är ju att jag kan baka morgonbröd till adventsfrukost för jag är ändå uppe och vankar i smärta. Massor av the på ingefära och så en kvällstur till akuten i Linde och lite morfin när inget annat hjälper.
11 veckor check.




RSS 2.0