Ytterligare en dag med chokladpudding till kvällsmat

Vecka 6 och vi är inte i närheten av att ge upp ännu :)
100kr (nallat 12 kr på nästa veckas pengar): Mjölk, stor påse tomater, 4 mandariner, smör, popcorn.
 
Måndag
Ytterligare en dag med chokladpudding till kvällsmat när jag kommer hem sent. Det borde man ha oftare.
 
Tisdag
Jag och ture är på utflykt till Stockholm med årskurs sex. Sparar mjölken från mc Donalds och tar med den hem.
 
 
 
Onsdag
Havregrynsgröt med äppelmos till frukost. Bordsmargarinet är ju slut. Och frysen är full med äppelmos.
 
 
Fredag
Jag jobbar kväll men barnen ska på Halloweenparty. Man ska ha godis och läsk med sig "om man vill". Vi tar upp saft ur frysen och barnen får mixa i massor av socker och bubbla saften.
 
Lördag
Jobbar och äter gott på Rosendals festgård. När jag kommer hem blir det en matpromenad. Vi hittar massor av maskrosblad och en del gräslök. Myra gör gräslöksallad med maskrosblad, persilja och mungböngroddar. Till myset blir det Popcorn från förra helgen i Bredsjö. "Den där semesterresan" som Algot kallar det.
 
Söndag
Varsin kanelbulle från frysen till lunch. Sen blir det söndagsmiddag. Pannkaksmix från tältningen i somras blir varsin crepe till förrätt som vi äter togostyle för att slippa disken. Till huvudrätt en gryta med kidneybönor, halva burkar med tacosås, soltorkade tomater och tomatpuré, lök mixat med socker som stod sparat från i igår när spisen pajade. Koka länge och servera med färskt bröd. Bröd på möglig jäst. Jag skär bort det mögliga så det blir bara 25gr kvar i varje paket. Efterätt blir paj på tre sista äpplena på trädet. Mycket kanel på så syns inte att det är skruttäpplen. Mycket socker i pajdegen så märks inte att det är vetekli, havremjöl, och rågmjöl. Vetemjölet är i princip slut. Liksom kakao, rött vin, mjölk, allt matfett, grönsaker och frukt, havregryn, ost o annat pålägg. Jag gör lemoncurd på två citroner som ligger kvar i kylen. Det kan vi ha på mackorna imorgon.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Råmjölk och en råsugig dag

Sitter och stirrar in i tvättmaskinen minut efter minut när det är tio minuter tills jag ska vara på möte inne i Nora. Förbannar mig själv för att jag var så jävla duktig och satte på den tidigare på morgonen. Jag kunde väl bara låtit helgens tvätt ligga. Jag förbannar också mig själv för att jag tänkte så smart att jag skulle ta Williams bil till jobbet i dag för att jag först skulle lämpa av en stereo i Nora innan mötet där, sedan köra roll-ups, projektor, kostymer m.m. från helgens jobb till kontoret och sedan ha en stor bil när vi på eftermiddagen skulle köra hyllor, stolar, hurtsar och sånt till nya lokalen i Baronbackarna. Tänkte vara i god tid i Nora och sätta på lite musik och kaffe i lokalen inför mötet så jag går ut till bilen en halvtimme innan mötet börjar och sitter tjugo minuters nyckelletande senare framför tvättmaskinen och förbannar mig själv. Och jag slängde inte bara i byxorna i den i morse utan jackan också. Hur ofta tvättar man den?

 

När nyckeln inte finns i några av de blöta kläderna och mötet börjar om sex minuter får jag bara lust att krypa ner i sängen, dra täcket över huvudet och låtsas som den här dagen inte finns. Sova över den. Vad ska jag göra? Ta roll-upsen, stereon, kostymlådan, ryggan, projektorn, projektorduken, matlådan med gammal paj från 80-talet och blädderblocksstället med en trasig skruv och slänga upp det på huvudet och jogga in till Nora på 6 minuter och svischa förbi Statoil i förbifarten och ta med kaffe och bulle till mötet (man kan ju inte alltid få hembakt). Det går ju faktiskt inte. Så lätt att kaffet skvimpar över.

 

Tur att det finns snälla människor. Som Sara till exempel som åker ut på landet och hämtar upp mig. Som Krister och Hasse som skjutsar mig till Örebro och som dessutom vänder tillbaks till Örebro  efter att ha rullat en bit mot Värmland när jag efter en stund kommer på att jag glömt kassen med matlåda, träningskläder och andra världsliga saker i deras bil. Som Niclas som plockar upp mig på vägen till Baronbackarna och vi får köra omkring med hans bil och en släpkärra på eftermiddagen. Sara, igen, som skjutsar mig till arabiskan. Och Ingrid som när vi stärkt oss med massa konstiga bokstäver och två knäckemackor var med sylt hos Khadouj skjutsar mig hem.

 

 

Vad det gäller matprojektet så har vi klarat av…

Vecka 5

Handlat: 100kr. Mjölk, morötter och bananer.

Till Skänks: En kasse popcorn från Bredsjö Kulturkooperativ.

Bra saker jag har gjort av med:

  • En påse Råssömakrill. Det är underbart gott. Borde man laga oftare.
  • All fryst rödbetsblast i trädgårdslandet.
  • Ett paket råmjölk från 2008. Jag har gjort kalvdans för första gången i mitt liv. Med jordgubbar från frysen till. Inte fy skam.
  • En massa Jalapenjos på burk.

Nu går vi på vecka sex. Det syns i kylen och lite kargare börjar det bli i matlandet med mest frost i trädgårdslandet men listorna på vad som finns i frys och lådor är fortfarande längre än "Vill-ha-listan"! Och jag har ätit överbliven chokladpudding med vispgrädde till middag :)

 

 


Kompletteringskolor i vecka 5

 Vecka 5
 
Måndag
Innehåll i middagssoppan:
Rödbetor
Palmolja
Rödlök
Gullök
Vitlök
Pfepperoni
Chilifrukt
Oregano
Salt
Senap
Aprikoser
Cayennepeppar
Salt
Peppar
Majs
Kikärtor
Vatten
Morötter

Och barnen tyckte det var gott!!
Det väntar dig på spisen om du vågar!
 
Det hemmagjorda bordsmargarinet tar slut. Barnen gillar ju bananmackor sedan vi var i Togo men idag tar vi sista bananen också...
 
 
 
Tisdag
Popcornen tar slut. Vi plockar upp de som är kvar korn för korn längst ner i kökslådan för festgrejer bland tårtljus, skrynkliga servetter, russin och massor av strössel. Det blir en halv skål till fotbollen i alla fall. Barnen är rörande eniga om att det är viktigare att köpa popcorn än nytt pålägg.
 
Onsdag
Jag har matlåda. Jag får komplettera med några kolor från Rogers godisburk på kontoret.
 
 
 
Till kvällen: Pasta och en sås på diverse burkar från kylen, linser och ett paket gammal spenat. Ingen är överförtjust. Dessutom har jag gjort kakor på allt jordnötssmör som var kvar. Tydligen lite för mycket frön, gammal musli och kokos i dem. Nåja... när vi äter upp även potatsisskalen måste ju hönsen få något i alla fall. Jordnötssmörskakor kanske...
 

En månad 247kr

 

V 3

Handlat 100kr:

Tre paprikor, tio tomater, 1,5l mjölk, 5dl grädde, popcorn, 6 bananer, en påse chips, en liten leverpastej.

Jag har städat ur lådan med bönor och burkar. Allt som samlats i botten kokar jag åt hönsen. Inget förgås.

 

Tisdag

Om man har ett modernt recept på fisksoppa så måste man innan man "skär fisken i bitar" ta bort skinn och fenor och sånt om man inte har fyrkantsfisk från Ica utan hela fiskar från havet annars blir soppan svåräten.

 

Onsdag

Restpaj. Mycket god. Tar slut så när som på en snutt. Man kan skönja ärtor, black-eye-bönor, ris från thai-snabbmaten, bitar av jordnötssmörbiffar, mangochutney...

 

 

Torsdag

Om man gör en soppa på bondbönor måste den koka mer än tio minuter annars får alla i familjen ont i magen.

 

Fredag

Jag tar upp en stek. Det står bäst före 2010-09-26 på den. Salladen i trädgårdslandet är mest frusen nu men rödbetsbladen funkar. Och sås och potatis. Jag gör chips av hälften av potatisskalen, resten sparar jag. Gamla bullar från jobbet till efterrätt och chokladmousse på gammal choklad, utgången grädde och en äggula söndagsmiddag. Sista flaskan rödvin!

 

      

 

Söndag

Bregott slut. Jag gör bordsmargarin av smör, olja och vatten i mixern. Sista tubarna av olika gammal mjukost. Gör några liter äppelmos av de sista äpplena på trädet. Middag hos mamma.

 

 

V 4

Handlat: 100kr, 3 liter mjölk, tomater, bananer, bakpulver, lösgodis (20bitar), créme fraiche.

 

Måndag

Förra onsdagens restpaj finns det lite rester kvar av på jobbet till lunch.

 

Tisdag

Raggmunkar med potatisskal från i fredags och en lök. Allt tar jätteslut. Alla gillar det

 

 

 

 

Onsdag

En liten liten bit deg inlindad i plastfolie från restpajen finns kvar i kylen. Vi bakar in lite socker i den och gör småkakor.

 

Fredag

Till middag blir det extralagrad kycklingfilé från frysen och frysskadad röd höstsallad med rödbetor och maskrosblad från trädgårdslandet. Björkvin från Grythyttan och Myra och Algots efterättskakor med massor av gammalt klumpigt farinsocker i som fick smältas ner.

 

 

Lördag

Jag försöker gå igenom lådorna med bakgrejer, frön och nötter. Svårast att göra slut på kommer bli två flaskor togolesisk kokos-essens och en hel burk lakritspulver. Myra rensar godisskåpet. Middagen blir en melange-suedoise-africaine. En bockstek från 2009 som man får skära bort skalet på och som får koka två timmar i röd palmolja, "deku" ihop med chili, lök och kikärtor. Till det majskolvar och ris. Efterrätten blir gammal arabisk röd jelly som blir misslyckad så barnen får frysa den och äta som isglass. Tur att jag gjort lite reservpannacotta och hittat massa kvarglömda blåbär och lingon idag på svamppromenaden. Fyra veckor och den här "rensa-lådorna-dieten" är fortfarande a piece of cake.

 

 


RSS 2.0