Ny Utmaning

I Sverige slänger vi jättemycket mat. Jag slänger massor. Fast jag sparar nästan alla rester och gör soppa, matlåda och restpizza på fredagarna. Det är slöseri med jordens resurser. Mat kostar dessutom skitmycket pengar. Särskilt när man har en massa barn.

 

En hel hylla i kylen upptas av burkar med gelé, marmelad, jordnötssmör, inläggningar av olika slag. Frysen är full av utmaningar som fisk, råmjölk och spenat som får stå tillbaks för inköp av färsk lax eller tacos till fredagen. Och fisken och råmjölken ligger där och surnar. Känns det igen?

 

Så här är Utmaningen:

Hur länge kan vi leva på det vi har i kyl och frys utan att handla?

Några trodde två dagar andra till november.

 

VECKA 1

Handlat: 0kr

Vi har storhandlat innan vi började så första veckan är egentligen inga problem alls. Upptäcker och lär mig att ignorera impulsen att kolla av vad som finns hemma för att tillföra det på handlelistan i tid och otid. Peter gav det smarta förslaget att redan från början knapra på lite mer svårtuggade saker för att slippa kombinationer som sill med gröna linser och kardemumma sista tiden. Han är smart den där Peter. Vi gör en uppdaterad lista på allt som finns i frysen. Där finns många bra saker som bröd, jordgubbar och fisk från Råssö i somras men också sex paket med odefinierat kött från ovisst år, tre burkar jordnötssmör och tio mystiska matlådor i glasskartonger.

 

Måndag, ransonering av frukostmjölk inleds. Som kompensation, banankaka på alla halvruttna bananer.

Tisdag, Jordnötssmör till frukost. Det går åt ungefär en tesked till sex personer. Måste hitta sätt att gömma jordnötssmör.

Onsdag, Blandade rester med gelé där översta lagret i burken tas bort när ingen ser. Jättegott.

Torsdag, Havregrynsgröt med äppelmos. När jag kommer hem är det blandade rester med saltgurka och senap.

Fredag, Gör veggobiffar av bönor, vitlök, jordnötssmör, ägg, havregryn, morötter och massa ost. Jättegoda tycker Tage. Algot tycker det är tråkigt att ha med sig äpple till fruktstunden varje dag. När man har flera äppelträd blir det så. Ibland är livet tråkigt, säger jag. Du är elak, replikerar Algot.

 

Vi kommer överens att det blir roligare och vi kan hålla ut längre om vi ändrar utmaningen till att vi får handla mat för max 100kr varje vecka.

 

 

 

 

VECKA 2

Inhandlat: (Två paket mjölk och en påse chips) 47kr

 

 

Fortfarande tre burkar jordnötssmör kvar.

Jag gör en ”kött”färssås på en stor påse champinjoner som tänker bli dålig. Den räcker hela veckan till ris, pasta och lasagne. Barnen bakar kakor på gammalt margarin och hittar kokosarom från Togo i en låda som de smaksätter kakorna med. Det blir nog svårt att göra av med hela den flaskan.

 

Jag börjar använda påsarna med citrongräs. Det blir citrongräscrèmebrulé med grädde som är på väg ut. Barnen måttligt förtjusta så jag och Tage får äta upp det mesta. Inte oss emot. Vi kommer på att när grönsakerna börjar tryta snart kan vi ju odla lite av alla bönor som ligger i lådorna för att få lite grönt. Vi lägger bönor i blöt. Morötterna slut.

 

 
 
 

Söndagsmiddag: Algot gör snittar av gamla kex och olika kvarblivna tubar från kylskåpet. En gammal kyckling i frysen blir Togomat tillsammans med majsmjöl, massor av ingefära och senapspulver. Och Tage bakar havrekakor med vit chokladfyllning till efterätt. Fortfarande alldeles för lätt utmaning. Förutom jordnötssmöret då.

 

 


RSS 2.0