Fiskpizza

Dagens skåprensningshöjdpunkter:
Gröt kokt av müsli.
Fiskpizza från frysen till mellis.
Quinoa med soyafärs, soltorkade tomater och inlagd vitlök till kvällsmat.
Chokladpudding med maränger och snöskottning till efterätt:)
Idag slut på:
Pasta
Havregryn
Quinoa
Soltorkade tomater 
Fetaost
Inlagd vitlök
Timjan
Soyafärs


Russinmacka

Listar dagens skåprensningshöjdpunkter medan jag väntar på att få introducera nästa barndansgrupp:
Togo-oboy. 
Glutenfria mackor med stekt ägg och russin. 
Bondbönor med inlagd vitlök, soltorkade tomater och julskinka.
Hemodlad morotsblast.
Nu ska jag hem och se vad det kan bli för påhittigt till kvällen.


Om man lever i ett för gott land


Diskussion vid frukostbordet:
-Mamma, det jag är rädd för är att det kommer bli tufft sista veckan. Att vi kommer typ ha ättika kvar till kvällsmat.
-Ättika är väl inte så tokigt. Utspädd med lite vatten... Hellre det än senap som vi har fyra tubar kvar.
-Jag tar hellre senap.
-Nej ättika.
-Senap!
-Ättika!
-Senap!

Måndag 
Ingen fil eller mjölk. Ingen jäst till bröd. Inga havregryn till gröt. Ingen frukt. Det blir pannkakor gjorda på glutenfri mjölmix och torrmjölk till frukost. Med vispgrädde och bär från frysen.

Handling
Den här veckan är det 70kr som gäller för överraskningsdagen för mamma i förra veckan blev dyr.
Vi köper:
Mjölk 5 l
Potatis
Jäst
Tomater
Då är det 12kr kvar till någon helglyx.

Tisdag
Hemgjord risgrynsgröt med äppelmos till frukost. Och till kvällsmat. Gammal Jansson i lunchlådan.

Det svåraste är mellanmål och picknickmat nu efter 20 veckor. På badet i dag blir det feferoni på mackorna. Wow, säger Kompis Axel och äter tio feferoni på sin macka. Feferoni slut. Check på det. På kvällen lägger jag de allra sista bönorna i blöt och mal anis och kummin i morteln. Jag tänker baka bröd på havremjöl, majsmjöl, glutenfri mix och sånt som finns i botten på lådan i morgon bitti. Vad vi ska ha på brödet blir svårare nu när feferonin är slut.

Om man lever i ett för gott land. Om man har det för bra. Då skapar man sina utmaningar.
Är det inte slut på mat snart?!?

Efter två timmars mat-tjat, alla metoder inkluderade så som: ett bestämt antal skedar, om du inte äter får du ingen glass, men snälla du, ät lite snabbt nu så kan vi göra något roligt sen, jag tar tid, vi tävlar, du får gå upp på rummet om du inte äter något, du kommer inte växa och inte orka något alls, jag blir ju orolig om du inte äter…

Till slut genomborrar tjatet mig och jag ger upp och jag stänger in mig i tvättstugan och viker tvätt. Efter en stund kommer Algot in kvittrande glad och myser i tvättstugan. Du mamma, den där rödbetslasagnen var rätt god när jag smakade. Jag åt upp alltihop. Suck. Vad försöker man ens för…

 

Vecka 19

Kalasvecka. Kalashandling:

Tomater
Smör
Potatis
Lök

 

Kalasrecept i skåprensaranda:

·         Små hjärtformadepizzor med gammal julskinka och pizzaost från frysen.

·         Rester från choklad i baklådan och rispuffar blir godis i fina knäckformar.

·         Blåbärskaka från fredagsfika på jobbet.

·         Brysselkex med rosa socker.

·         Popcorn i strutar gjorda av gamla kalle-tidningar

 

 

 

Till helgfrukost Lussebullar & stekt ägg. Det duger.

 

Jag är ute och skottar snö. Tage ropar att han vill göra mat. Det står på listan att vi ska göra av med 10 julköttbullar från frysen, potatis och gelé, jag kan fixa det, ropar den lilla vegetarianen vars absoluta favvomat är potatis, sås och gelé.

 

Jag hittar pulvermjölk i en låda= fynd. Mjölk hade vi försakat den här veckan. Och havregrynsgröt är ju inte så gott utan mjölk. Och man vill inte ha julskinkefrukost varje dag. Jag Saknar rökt ost på hårt bröd säger Algot. Och jag saknar Kaviar. Och frukt. Kaffe med mjölk. Färska örter och goda ostar och rött vin och en massa andra saker. Och varför ”håller vi på” så här då som många frågar.  För att kasta mat är helt värdelöst. För att det här är omställning i praktiken. För att visa på vad man kan göra. För att vi tänker på barnen i Afrika. För att vi lever i ett ohållbart överflöd. För att det blir mer spännande och annorlunda. För att det är en utmaning. Och för att det kommer bli så grymt lyxigt när vi slutar. ”Man måste ha det lite dåligt för att ha det riktigt bra” som Wille Craford sjunger… Så där ja. Nu var det sagt.

 

Ture önskar sig 200kr i matbudget under en vecka när han får önska sig något i en utmaning vi gjort.
Linserna är slut. Minimajsen. Bostongurkan. NÅGON har Brutit loss element från väggen och sedan bundit fast det med dammsugarsladden. Det är inte jag.

 

Vecka 20

När man går in på v 20 är det ok att äta av fodermorötterna utan minsta skuldkänsla.
Vi smaskar glass med ingefärspäron. Check. Pasta med köttfärssås men istället för att strö parmesan på har vi en liten skål med rispuffar. Ingen hit. Men den gamla pepparkaksdegen som vi skär upp och gräddar är fortfarande fin.

 

  

 

I frysen hittar jag strimlade rester från Sanna & Dans rödbetor och gamla tunnbröd och cornfiléer. Det blir Wraps. Kompletterade med stekt ägg. Och glass. Och kokkaffe med vispgrädde.

 

Söndagsfrukost. Det finns fyra bröd kvar. Vetemjölet är väldigt slut. Och jästen. Så det blir stekt ägg. Och julskinka. Skivat äpple. Gamla blåbärkakor bakade på mandelmassa från 2008. Nu kan jag förstå att ni tycker att vi äter mycket GAMMAL mat. Men vi äter inget som smakar dåligt. Och det vi får i oss verkar vi inte ta någon skada av eftersom vi inte är särskilt mycket sjuka och inte någon blivit dålig i magen av något vi ätit under skåprensningen. Vi har togolesiska stålmagar.

 

 

Mer pizza. Det är så bra. Med gammal julskinka från frysen. Med rester av fläskkotlett. Med köttfärssås och spagetti. Och med stekt ägg.


Det blir mycket ägg nu.

 


Sillen

Vecka 18 slut.
Sillen är slut.
Kaffet är slut.
Bostongurkan är nästan slut.
Hovmästarsåsen kommer aldrig att ta slut.

Vi har köpt 2 liter mjölk och två påsar popcorn hittills den här veckan.

Idag rester av rödbetslasagnen till kvällsmat.

Funderar på en stor påse puffat ris och hur vi ska få till Algots kalas i slutet av veckan. Vi har ju ett pepparkakshus...Nu har vi bestämt


Vi går in i vecka 17 av skåprensning idag. Fullkornsris med Kinainspirerad gryta idag. Lite tråkigt blir den med massor av minimajs och burkgrönsaker i. Slut på buljong.

Nu har vi bestämt oss. När allt på den här listan är slut så avslutar vi skåprensningen. Man måste ju se en ände. Det är inte roligt hur länge som helst utan rödvin, grönsaker och inpulsinköp. Annars kan vi säkert hålla på till sommaren...Välgödda

Julafton
Frukost hos Elin, en låda mandariner, två julmust och en påse bröd med hem. Lunch hos mamma, resterna från hela julbordet med hem. Gröt hos pappa, två chokladaskar i present. Det står två skåprensningspåsar innanför dörren när vi kommer hem på kvällen. 
Ture undrar om inte själva poängen med skåprensardieten gått förlorad i den här givmildheten. Det minskar ju inte i skåpen. Vi lever som kungar.

Det är fredag och vi stoppar massor av mat i frysen. Äter mandelmusslor med vispgrädde och hjortronsylt. Vi handlar en liter fil med pengarna från förra veckan. Den här veckan är fortfarande orörd. Präst och pest måste vara släkt säger Algot när han fryser ner osten, de låter så lika.

Lördag 4/1
Efter en välgödd vecka i Norrbotten nu åter på skåprensarmark. Hela familjen dödligt trötta på det här projektet. Av olika anledningar. Jag blir mest trött på att man inte kan köpa grönsaker. Vi äter minestronesoppa med extra bönor till lunch och restpizza till kvällsmat. Alla måste äta jalapenos på sin pizza. 16 veckor har vi hållit på med det här nu och vi har fortfarande gott om mat kvar.


RSS 2.0