lerbollar

 
Måndag
Jag sitter i gryningen i ett litet förråd i närheten av Agoutime Koumassi och försöker få ut snöret som åkt in i linningen på mina springshorts. Jag har verkligen ingen säkerhetsnål till hands. Och inget lyse. Lena och Myra ligger på tvärs över sängen och Marie ligger på bastmattan på golvet. Sex kilometer på den röda lilla vägen mot Ghana. Jag möter män och kvinnor på väg mot sina odlingar med machete och korgar. Nästa vecka ska jag upp igen hit och plantera. 
 
   
 
 
 
Jag och Myra pratar om larver och maskar under morgonduschen. Det faller sig naturligt när de kryper omkring fötterna på en. Fjärilslarverna är mjuka och mysiga säger Myra. Vi stuvar ner alla svettkläder från gårdagens djungelstrapatser i ryggsäcken och åker på Kokous motorcykel bort till Tsalis gård. Myra köper pärlor av en togolesisk gårdfarihandlare och bönor med olja till frukost av Tsalis första fru. Vi betalar 25 000cfa och två schnapps till den lokala kungen för att han ska skriva under alla våra köpekontrakt på markerna. Sådana är reglerna. Vi har ett långt möte med Tsali och Kouko om palmspriten. Det slutar med att vi får med oss åttio liter som vi binder fast på mopen på smala slingervägarna tillbaka till Agou.
 
 
Tisdag
Vi köper lerbollar på marknaden för att laga pizzaugnen som börjar bli sliten i botten. Den afrikanska solen är obarmhärtig mot oss på marknaden och lyser över kol, ananas, tomater och konserver. Myra åker ensam hem på en moppe när hon inte orkar längre. Hon är stor här i Afrika. På eftermiddagen dansar vi. Efter träningen blir det alla barnens tur. Det är det roligaste på alltihop. Wow vilket drag!!! Kocken från Accra har skickat med kakor med Julien som present och vi har kakor kvar från caféet i Enköping. Så på kvällen blir det kakbuffé med poäng. Accra mot Enköping. Enköping går segrande ur striden med nöttårtan.
 
 
    
 
 
Onsdag
En del onsdagar kräver siesta. Idag är det en sån dag. Dagen efter marknaden. Siesta och skura golv. Rörmokaren har kommit och vi kan fylla poolen. Sen blir det dans också. Och lagning av internet (inte billigt). Och lagning av pizzaugnen. Och har man lagat pizzaugnen så måste den ju provköras direkt. Gilbert ber om tretusen cfa till majsmjöl när han hör att det ska bli pizza till kvällsmat… Det nya fotbolslaget tränar i sina gulblå dressar på stranden. På söndag ska de ha sin första match.
 
    

Kommentarer
Postat av: kerstin

Hej. Tack Jenny för att du tar dig tid att lägga ut så många bilder. Härligt med kakkalas och pizza.Här börjar våren komma regn istället för snö. Har planterat penseer på förstukviste och idag ska nya sommardäck sättas på bilen. Blåsiga hälsningar från mig. Kram

2013-04-18 @ 14:55:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0