Hela veckans jobb

Det är hela veckans jobb som gör att fredagen är så skön!
Det är att barnen är på skolan hela dagen som gör det så mysigt när de kommer hem.
Det är att jag åt chokladmuffins och morötter till lunch igår och banan till lunch idag som gör att det ska bli så härligt att äta riktig mat hos min syster idag.
Det är att datorn inte fungerat bra på tre veckor som gör att det är så skönt att ha kopplat upp en ny.
Det är att duschen är så vansinnigt skitig som gör att det kommer bli så härligt att duscha ikväll när jag skrubbat den.
Det är att vi har haft skåprensning i ett halvår som gör det så vansinnigt härligt med grönsaker, popcorn, ost och frukt i obegränsade mängder.
Det är en "skitvädersvinter" som gör fem minuter av solstrålar SÅ fantastiskt.
Det är vardagen som gör helgen. Glöm inte bort det.
 
Ja ni har fattat poängen...
 
Och jag rekomenderar inte att äta nästan ett kilo råa morötter på en dag. Man får ont i magen.
 
 
 

 
 
 

 
 

Kvinnofällan

Idag har jag jobbat på kontoret. Sen efter fem när jag kom hem har jag fixat kvällsmat, bakat, diskat och lagat diskmaskinen (som fortfarande är trasig), tvättat ett par omgångar, hängt och vikt tvätt, städat ur ett par kökslådor, sövt barn, slagit in presenter och förberett matsäck för morgondagen. Och det är ingen kvinnofälla. Min man har idag skjutsat och lämnat barn, matat hönsen och eldat, ordnat lunch, handlat, plockat undan i huset, bäddat, dammsugit och torkat golv. Om det här är en fälla överhuvudtaget så är det en föräldrafälla. (Men man kan också kalla det föräldraansvar.)  Vi får vara försiktiga hur vi benämner saker. För det vi uttrycker blir sanning. Och det är lätt att genusperspektivsgnälla när det är slitigt med barn. För slitigt är det ibland. Och kanske mer än vad vi tänkte oss innan. Och man får beklaga sig. Och man får gnälla. Men kanske är det ibland bara tufft och man känner sig sliten och det har inget alls med kön att göra. Ibland.

Min nakna frys

När jag lägger ut en bild på "så här ser min tomma kyl ut" så tiodubblas antalet besök på min blogg. Vad är fel med folk? Det var ju inget naket liksom. Men som ni vill; Idag lägger jag upp en bild på min nakna frys!
 
Lördag
Rutschar in på den allra sista skåprensardagen. 23 fulla veckor idag. Vi går ut till hönsen för att se om vi fått några ägg till frukost. Isåfall kan vi göra pannkaka. Annars...  får det bli lördagsgodis helt enkelt. Ture hade nog tyckt att det vore coolt att fixa 26 veckor, alltså ett halvår. Det tycker jag med men maten är slut. Det finns inga udda reserver och konserver att blanda i köttfärssåsen och inte heller någon sås att blanda dem i. Inga pastarester i botten på lådan eller knäckebrödsmulor. Det är tomt på mat!!!
 






Förutom krydd och sockerlådorna så blev det här kvar:
 
Frys: ett paket av varje av blåbär, jordgubbar, äppelmos, körsbär, vinbär och hjortron. Med flit.
 
Kyl: inlagd ingefära en burk, tre halva flaskor med obehaglig salladssås, Algots födelsedagsglögg.
 
Skafferi: fem tubar senap. Chokladpudding och maizenamjöl.
 
Sen även hibiskusblommor, citrongräs, majsmjöl och tapioka från Togo (för att det är så dyrt att åka dit för att köpa nytt). 
 
Barskåpet: Baileys, whiskey, café rhum och alkoholfri öl.
 
Godisskåpet: nada, rien...
 
 
Det blir pannkakor till frukost. på sista torrmjölken. Stekta i kokosolja. Vääldigt speciella men inte otäcka. Sen blir det godislunch. Och sen blir det avslutningsmiddag hos mamma. Här hemma finns ju ingen mat.
 


 



Sammanfattning:
Livet handlar om att skapa meningsfullhet. Utmaningar gör det meningsfullt.
 
Vi har inte lagt tid på att handla. Det tar annars ganska mycket tid. Vi har istället lagt tid på att planera ihop maten. Vad går ihop med vad och hur ska vi äta för att det ska gå jämt ut.
 
100kr varje vecka har gått allra mest till: smör, olja, mjölk, tomater, vispgrädde och popcorn.
 
Det svåraste har varit utflyktsmat.  Att få slut på burkar med märkliga saker i kylen. Och att det inte funnits olja, mjölk och tomater som behövs som bas i det mesta.
 
Jag längtar efter rött vin, färska kryddor, grönsaker, ostar och hårt bröd. Det kommer bli en härlig sportlovsvecka!
 
Söndag
Det känns faktiskt lite slösaktigt och obehagligt att gå in på affären utan begränsningar. Lite som när man kommer hem från Afrika. Vad är meningen med allt detta överflöd? Snart måste vi nog hitta på ett nytt projekt.
 


 
 

Skåprensning still going strong

Körsbärssylt i rödbetsfärsen
Spaghetti för 9kr på pekås i Hällefors.
Pannkakor med för mycket vetekli.
Lånar ett paket kaffe av pappa för att jag vill. Slut på snart allt. Så här ser kylskåpet ut i skåprensningsvecka 23.



Onsdag anländer en Ost från delicard. En portvinscheddar. Galet lyxigt!

Vi har ändå planerat vår mat rätt bra. Sista veckan har vi faktiskt ätit älgstek, sås o potatis, pasta o köttfärssås, pannkakor med vispgrädde och sylt, oboy och ostmackor. Alltså vanlig lyxmat och inte bara konstiga kombos.

Men mycket får plats i en köttfärssås. Majonnäs, salsa, nötter, pesto, grädde, russin. Jag plockar ur russinen. Där går min gräns.

Vi gör rispuffchoklad till lördagen.

Sent på kvällen när barnen somnat tar vi itu med rensningen av det sista i chips & godisskåpet...


23 veckor

Fredag morgon
Jakten på pålägg är i full gång. Senap och honung är självklarheter. Sylt också. Och majonnäs. Kan man ha brysselkål på mackan ropar Myra. Salsa verde? Det var länge sedan det fanns ost och leverpastej. Men vi utvecklar en fantastisk uppfinningsrikedom.
The är slut. Lime, ingefära, pommerans, nejlikor, rabarberbitar, vaniljpulver och mandarin i en kanna blir till morgondricka. 

Rektor ringer från skolan för att kolla vad vi håller på med. Jag blir helt paff. Han säger att om jag inte är orolig för våra barns hälsa så är inte han det heller. Bra. Har tusen saker jag borde sagt om kreativitet, överflöd, hållbarhet, snabbmat och sånt men kommer inte på en enda.

Lördag
Till frukost bakar jag och Tage paj med vetekli, mandel, florsocker, rabarber och solroskärnor. Till det kokar vi egen vaniljsås= superfrukost!!

Lördagsmiddag. Kokta morötter och brysselkål. Värmda kidneybönor i chilisås. Hollandaisås på påse med tomat och timjan i. Myra och hennes kompis delar på ett paket nudlar som blivit kvar. Sedan länsar vi godisskåpet och tar lite av de popcorn som finns kvar.

Söndag
Sista kaffet. Resten av frukosten är inget vidare att tala om.

Vi 100kronorshandlar. Det är en slags familjehappening. Sen springer Algot en mil hem från stan. Tage lagar pianot och diskmaskinen. 

På kvällen blir det älgstek. Vi har handlat potatis för hundringen. Gelé och pulversås. Morötter och tomater. Sen rensar vi bort sista glassgnuttan och en massa chokladsåstubar, maränger och strutar till efterätt. Och ingen tycker att skåprensning är jobbigt.

Som tur är så räckte hundringen den här veckan även till frukt som barnen kan ha med sig till skolan så att personalen slipper oroa sig.








Tuff skåprensning

Igår quinoa med färsk spenat, kycklinggryta (med hovmästarsås i), rödbetor och potatis.
Idag djenkoume :)
Nu storbak. Bröd på överbliven müsli, chokladkaka med nötter, utflyktsmuffins och kokar körsbärssylt.
Slut på müsli och kyckling.
Trodde veckan skulle bli tuff;)


 
 
 
 



Hovmästarsås & puffat ris

Nu har vi skåprensat i 21 hela veckor. Ture konstaterar att det är nästan ett halvår! Eftersom han har klarat en personlig utmaning den här veckan får han handla för 100kr extra. Han handlar ost åt Tage, snickers åt William, leverpastej åt Myra, grädde åt mig, popcorn åt sig själv och tuggummi åt Algot :)





Det börjar bli riktigt tomt nu i alla skåp. KANSKE är vecka 22 sista veckan. Just nu känns det så. Men man vet aldrig. Jag har kokat en 10 liters gryta med risgrynsgröt och vi har flera trumfkort kvar som älgstek, frysta bär och hjortronsylt, inlagd ingefära, spenat, hallon & lakritsglass och matvete. Men tips på hur man ska använda hovmästarsås och puffat ris mottages tacksamt!

RSS 2.0