De hundra bittra bönornas dag.

Steg ett om man vill starta en chokladfabrik är ju att köpa mark. Steg två är att plantera kakaoträd. Steg tre är att lära sig tillverka choklad.

Dag ett på grundkursen i hur man gör en chokladkaka från kakaofrukt. Vi kan kalla den de hundra bittra bönornas dag. Det är alltså inte frågan om att smaska på choklad med olika hög kakaohalt och smacka fram vilken man tycker bäst om utan om att äta bittra kakaobönor från olika plantager, sorter, rostningar och länder. Att disikera dem för att avgöra om de är lagom fermenterade och rosta i olika temperaturer, mala och sila i olika storlekar, rensa, valsa och torka. Nat Bletter från Hawai är vår inspirerande lärare. Trött, full av bönor och bitter ända in i själen efter första dagen. Men coolt är det. Äter ett par kvällsägg och mediterar över livet medan kakaomassan mals över natten. I morgon ska vi på den igen! De hundra bittra bönornas dag är över och jag har påbörjat steg tre på vägen mot att starta en chokladfabrik. Undra just hur många steg det är...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0