Maxad dag

Afrikansk dans & trummor, bibblan, pizza- & glassbuffe, leklandet, skridskor, fotboll och bio. Har man bara en dags höstlov med barnen så får man maxa den!


Ibland måste man

En klar dag. Plötsligt ser jag hela mitt liv på långt håll. Med perspektiv. Det som alldeles nyss, i flera månader och år var en grumlig soppa av aktiviteter och känslor är klart som spegelglas.

Ibland måste man:
Städa. Hittar fyra mumifierade näbbmöss när jag dammsuger under soffkuddarna. Råttorna har festat på chokladpudding, citrongräs och potatismospulver i microskåpet. I morse när jag skulle värma bröd såg jag en mus som gömde sig intryckt på mage under micron. I bland måste man städa.

Ibland måste man:
Älska. Fasen vad kärleken gör oss sårbara. Men ibland måste man älska. Falla dit där man inte bottnar. Och orka ta sig upp. Styrka.

Söndag
Sol på boken utanför fönstret. De bruna bladen faller. Det är vindstilla men det är som att det är bestämt att idag ska alla falla. Så de faller. I kylan.
-Nu kryper klorofyllerna in i stammen, säger Myra betänksamt och mumsar på sin leverpastej.

Jag har inte sprungit. Skit. Julien ringer. Inget visum. Vi städar. Idag får vi chipspoäng för varje grej vi gör. Göra rent toan ger 2 poäng. Torka spisen ger 1 poäng. Dammsuga upp mumifierade möss ger 1 poäng. 10 poäng ger en chipspåse.

Tre vinterdäck på. Ett i bakluckan. Cyklarna inställda. En stor ostig hemlagad veggolasagne uppäten accompagnerad av lugna barn och musik. Nystädat. Jag och barnen sitter i soffan framför en brasa och läser och lyssnar på Monika Z. Väntar på trevliga gäster som ska komma om en timme. Myra dansar lite. Jag dricker lite kaffe. Så är det hos oss. En kväll vart tionde år är det så.


Torktumling

Fredagskväll vid kvällsmaten med ett magiskt trötthetsskimmer över de vuxna.
-Myra, säger jag med min myndigaste röst.
Myran dyker upp som ett naket blont yrväder från under bordskanten med en bit halloumiost i ena handen och en katt i den andra.
-Jag fjompar mig INTE säger Myra och spänner ögonen i mig.
Tage sitter med en bautatallrik med pasta och slevar in som för att få i sig mesta möjliga energi på kortast tid innan han somnar. Algot har hämtat en täljkniv och sitter och täljer bort varenda köttstycke från kycklingbenet sedan går han iväg och diskar det, lindar in det i papper och stoppar det i skolväskan. Jag säger inget. Jag är bara trött.

EU har fått fredspriset. Jag tror att Nobelkommittén skojar med oss och jag blir ännu tröttare när jag förstår att det är på allvar. Nobelkommittén skojar ju sällan. Däri felet. Trött på omänskliga organisationer som är för viktiga för att skoja.

Lördag
450 klädesplagg rensar jag bort ur barnens garderober. Och de har fortfarande nog. D är läskigt. Sockerrörsodlarna i Togo har fransktillverkade sockerbitar av danska sockerbetor som bekostas av EU-pengar i sitt kaffe. Det är riktigt dumt. Upp och ned.

Mina tre yngsta barn är 5, 7 och 9. De går upp och bakar bröd själva medan jag sover. Helt på eget initiativ. Vad mer kan man begära? Tage reflekterade efteråt över att degvätskan kanske var lite kall eftersom degen jäste lite dåligt. Jag älskar att få nybakt bröd när jag vaknar på morgonen.

Söndag
Satsar söndagseftermiddagen och den här månadens sista pengar på att köpa ny torktumlare. Den som jag haft i femton år nu är död. Frid över des minne. Och med en tvättstuga utan värme stor som en skokartong och fyra barn i smutsåldern är det bara så det får bli. Man satsar pengarna på det nödvändigaste. Jag och Tage räknar ut att vi kunde köpt 180 IPad för pengarna vi använt till flygbiljetter till Togo. -Wow säger Tage.

Myra är så trött att hon gråter hela vägen från torktumlingsaffären via bilen genom duschen och till sängen. Jag låter bli att hävda att snuttefilten hon valt är en skurtrasa. Skönt att det är en nytvättad skurtrasa i alla fall.

Måndag
Styrelsemöte. Maktmissbruk. Härskartekniker. Är glad att höra till den underlägsna men demokratiska och mänskliga skaran i rummet. Det ger mig hopp. Att tillhöra en liten grupp där man lyssnar på varandra.
 
Tisdag
Vad bra att vi inte har femman. Vi slipper se fotboll i kväll. Alla i familjen är inte av samma åsikt.


Onsdag
Jag packar en liten dockryggsäck med en ren Bh, en halv chokladkaka, busskort och en liten påse vatten och ger mig av i mörkret till låten She's a maniac. På grusvägen. I regnet. Genom skogen. Upp för backar och nerför backar. Genom dimman. Vid halv tio, precis i lagom tid för att hinna ta en dusch innan förmiddagskaffet på jobbet springer jag in i vid centralen i Örebro. Piece of cake. Jag ska börja springa till jobbet varje dag ;)

Onsdag kväll
Alla barn sitter och läser. Utom Tage som gör specialkvällsmat med Togoomelett och hemliga ingredienser. Bamseskiva spelas på högsta volym. Jag kokar tomatsås och är rätt så trött i benen. Jag kanske inte ska springa till jobbet varje dag. Det räcker ju faktiskt med en gång i veckan. Eller månaden. Eller per liv.


Blodsockret

Och jag springer fast det är för sent när jag kommer hem. Fast vi borde äta direkt.

 

Algot vägrar hjälpa till. Jag skriker på Algot i två minuter. Algot sluter sig som en mussla, tar bort sin tallrik och tänker inte äta. Han duschar, släcker alla lampor i hela huset och sätter sig demonstrativt vid bänken. Vi andra äter i tystnad och totalt mörker. Efter tio minuter säger Algot med sin argaste röst; -kolla jåjujen på fältet. Efter tio minuter till har familjens blodsocker höjts såpass att ingen säger något dumt till Algot när han börjar småäta på en rödbeta...

 

En halvtimme senare lagar vi chokladpannkakor, tjyväter godis och pratar om att ordna kalas. Och det är skönt att ha sprungit. Känns det igen?

 

 


Två magneter

Ture är på bra humör. Han vet hur många atombomber USA har utplacerade runt om i världen, kan alfabetet på engelska, har hjälpt Algot med diktskrivning och duschat en varm skön dusch. Han går omkring naken i huset och diskuterar filosofiska frågor. Det är underbart.

 

Myra sitter vid bordet med talriken full av mat. Varför kan barn inte bara äta upp, säga tack och gå från bordet?

 

Ture har två extrastarka magneter som han experimenterar med medan han funderar på varför man tror att Romer stjäl mer än andra, vad som är grundorsaken. Jag har köpt extrastarka kylskåpsmagneter i ett desperat försök att få lite ordning på alla matsäckar, arbetsdagar, läxor och inbetalningskort. Fyra barn har dubbelt så många läxor som två barn och många lappar blir det som inte ska singla som höstlöv över golvet varje gång man öppnar kylen..  

 

Ture skriker skithögt från badrummet. Det skulle säkert jag också ha gjort om jag satt två extrastarka magneter rakt över snoppen. Det är inte roligt alls men jag viker mig dubbel av skratt.

 

Jag skurar badrumsgolvet för jag tror att Ingrid och Gunilla ska komma hit och sy tyllkjolar med mig. Men de hinner inte.  Folk hinner inte med. Oscar hänger i Vildvinet utanför altandörren och vill in. Med en mus. Myra vägrar äta och W ryter milt i vredesmod; -Är du handikappad eller? Öppna munnen och ät nu unge. Och jag lovar att inte skriva det på bloggen för W är en väldigt snäll människa som arbetar med personer med funktionsnedsättningar  hela dagarna och uppför sig korrekt och inte alls skriker lika ofta på barnen som jag gör.

 

Oscar klättrar på spröjsen på fönstren och jamar. Utan mus. Men vi har bestämt att man inte får öppna åt katterna när vi sitter och äter. Tre katter som ser in genom fönstret och fyra barn som tittar medlidsamt på dem och som måste ha lite regler. Det måste ju bli lite lugn och ro ibland. Och det blir det inte för då kommer mormor och knackar på. Vi har inget dörrhandtag på ytterdörren. Det har vi inte haft på ett halvår. Vi har inte heller någon varmvattenberedare eller någon platta som snurrar i mikron eller handtag där man kan ställa in temperaturen på mikron eller handtag på tvättmaskinen eller fungerande ytterbelysning. Det kan vi tacka året i Togo för. Inget husligt känns viktigt längre och inget blir gjort. Så länge livet funkar så händer inte mycket i renovering och inredningsväg (vi har faktiskt satt upp en ny toapappershållare innan sommaren). Inredningstidningar känns som det mest ointressanta man kan läsa och att ta en joggingtur känns tusen gånger viktigare än att laga handtaget. Mormor får väl gå in genom altandörren. Oscar smiter också in. Mormorar behöver inte bry sig så mycket om regler.

 

Mormor och Ture asgarvar åt ingenting i en kvart. Mormor kallar Ture dum i huvudet och de diskuterar i vilken grad i helvetet man hamnar om man är en grönsak (eller något liknande). Algot sjunger togolesiska sånger väldigt högt i en stor plasttratt och Myra dansar vild afrikansk dans iklädd ballerinautstyrsel och guldmedalj. Jag dricker en Guinness. Torktumlaren låter som ett tröskverk. W sitter trött med Myras mat framför sig i svettiga joggingkläder (kul syftningsfel). Tage gör kaffe med varm mjölk och serverar det med rosa servett, chokladbit och levande ljus på små assietter. Mormor skrattar åt magneterna.

 

Sen när mormor har gått ligger alla barnen i soffan och läser. Tyst. W diskar. Jag spelar No need to argue med Cranberries tusen gånger tills alla har somnat. Nästan jag med. Sitter i en fåtölj och tänker på Togo. Tänker på Julien som blivit morfar. Tänker på Zondede som har haft en intensivträning idag medan jag har haft en massa arbetsstrul, stress och möten och suttit framför datorn. Längtar efter mitt andra liv. Det utan inredningskrav där man har en hasp på dörren och ström ett par timmar på kvällen med ett dieselverk som låter värre än vår torktumlare.

 

Jo, jag kom på två grejer man faktiskt behöver  i inredningsväg; Ett eget arbetsrum med bokhylla och internetuppkoppling och ett bra duschmunstycke. Jag har åtminstone det ena.

Godnatt!


RSS 2.0