Män i november

Lördag
Ute är det november. Så där ljust och naket klart. Måste dra efter andan. Det rispar till i mig i kylan. Som en sorg av att aldrig vara lika klar och fullkomlig som resten av naturen. Lika fantastiskt självklar. Med förmåga att inge människor känslor. Elin kommer med en höna i present. Den ser ut som en tupp. Jag tror hon luras. Horace Engdahl pratar om sin nya bok på P1 och raljerar över att kvinnor inte längre behöver män. Han verkar beklämd. Tänk om det är så Horace, att vi håller på och vänjer oss av med män. Tuppar behövs i alla fall i väldigt begränsad mängd. En tupp fixar ju avkomma till massor av bönor... eller jag menar hönor… och hur många barn har inte alla stora män i Togo...så jag hoppas att det är en höna Elin.


Vi tillbringar novemberlördagen i grusgropen. Som vi gjort med lördagarna i oktober och september. Tidigare på hösten springer vi vuxna kring och plockar svamp medan barnen ger sig in i grusgropens förtrollade lekvärld. Nu i november står vi mest. Tittar på murbyggen och rutchkanor. Det är kyligt och klart och vi har för länge sedan fyllt svampförråden. Det är skönt med tystnaden i skogen och de höga träden.


Hemma leker Hannes och Algot gömma nyckel. Nyckeln som de gömmer går till badrummet, tvättstugan och frysen. Efter en timme vrider jag upp låset från utsidan av huset med en skruvmejsel för det är kallt om rumpan att kissa ute i november. Novembers konstigaste kombination är nog ljusen på gravarna, barnens självklara frågor om när vi alla ska dö och så grillchips, öl och filmen kopps på VHS. Konstig lördagskombo men inte dålig.


Söndag
Tage bakar bröd medan jag joggar på morgonen. Härligt att sommarens alla tidiga mornar börjar ge utdelning. Det är så här man ska ha det! Folkbildar och har repetition på tvättkursen hemma. Barnen står uppradade och verkligen gillar det (alla utom han som alltid dör och ska ringa till bris). Fostrar morgondagens män och lär dem att man inte ska torktumla glansiga underkläder och träningskläder, att man måste vända rätt strumporna och att man kan köra vardagstvätt i 40grader. Drar mitt strå till stacken. Tackar mig själv för det.


Måndag
Seg måndag. Inget personalmöte. Inget kvalitetssäkringsmöte. Konstig måndag med arbete vid datorn, listor som fylls i och blanketter som går iväg.


På Willys klockan fem hänger trötta efter-dagis-barn med ännu tröttare föräldrar. Barnen skriker och gnäller och ber om allt och måste kissa och klämmer sönder bananerna och sitter på leverpastejsasken. Jag lägger en del av min dyrbara ensamtid på att storhandla. Korkat kan tyckas när man kan läsa en bra bok eller gå på bio. Men efter tillräckligt många trött-efter-dagis-handlingar har jag omprioriterat. Jag är värsta lyxliraren. Glider omkring i butiken och jämför kilopriser, väljer frukt med omsorg och tänker recept i huvudet. Den erfarna föräldern som förstår att uppskatta njutningen i att fundera på om man bäst behöver treliterspåsar eller tvåliterspåsar. Packar noggrant alla mina kassar med frysvaror för sig, köttfärsen ihop med ärtorna och tomat och bananer överst. Liksom nynnar mig igenom affären en nivå över alla som har barn med sig. Schyst översittarkänsla.


Bakar. Rågbröd till morgonens bad och kladdkaka eftersom det är kladdkakans dag. Barnen älskar det. En av dem ännu lite mer än de andra. Vid bordet berättar William om att han ska globetrotta iväg till Holland i morgon för några dagars tjänsteresa. Och!?! Jag ska faktiskt resa till Kumla i morgon på ett möte som kan bli precis hur spännande som helst och sedan ta barnen till badhuset! Diskussionen urartar. Ture pratar om Europeernas skuldsättning, ekonomisk tillväxt, kinesernas framfart, Oljans relativa värde när vi växlat om helt till biobränsle, nära demokratier och rasbiologi. Saab finns så klart också med på ett hörn. Han längtar till vi i femman. Är det kladdkakans dag i morgon också undrar Myra hoppfullt innan hon somnar.


Spartips: Man kan återanvända bakplåtspapper. Man kan till och med återanvända dem flera gånger. Massor av gånger. Men när de är mest svarta och i flagor på plåten så brinner de faktiskt upp i 250grader!


Kommentarer
Postat av: kusinen

Härligt att shoppa på Willys, det är kvalitetstid. Jag kan se hur du skrider fram som i ett eget ljus och någon decimeter ovanför marken :) Det är glassens dag den 22 maj. Mer återanvändning i våra liv! Är det verkligen så att de självantänder vid 250 grader? Måste testa...

2011-11-10 @ 10:52:45
Postat av: jenny

De självantänder verkligen!!!

2011-11-10 @ 23:07:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0