Flodhästsafari och tredje sortens morgonjoggare

Söndag
I dag firar vi Lorentz med samma kaka som Sanna fick i går och med samma ljus. Men i dag har den mjuknat lite. Inget internet.

  

Måndag
De andra går upp tidigt. De ska på flodhästsafari med Laurent. Jag ska vara hemma och jobba vid datorn. Trodde jag. Springer. Den vita solen över de ljusa vågorna. Svalorna som dyker efter krabbor över kanten. En gammal kvinna sitter dubbelvikt nere på stranden och bajsar när jag springer förbi. Fattigdom och förnedring. Eller kanske är det frihet. Hon finns i alla fall mer i mina tankar under dagen än jag i hennes.  Springer genom soptippen. Duschar. Inget internet.

De hade skjutit tre av åtta flodhästar dagen innan så de andra flodhästarna var inte på safarihumör. Pappa och jag ger oss ut för att handla Silic bang. Vi kommer tillbaks med en massa rördelar till poolen, sallad, rödbetor och potatis. Så kan det gå. Sen gräver jag upp avloppsröret och pappa sågar av det med sågen utan handtag som är mer rost än såg. Vi funderar och funderar och spolar och rensar och tänker. Antingen är vi inte särskilt smarta pappa och jag eller så läcker två utav ventilerna. Vi måste klura lite mer.

    

Tisdag
Jag möter grannkvinnan på morgonen. Hon har en stor balja med rödlök på huvudet. Ovanpå det en pall som hon ska sitta på på marknaden. I ena handen har hon en get och tre ihopbundna hönor. På ryggen en bebis. På höften har hon en två-åring som hon ammar under tröjkanten. Det har sina fördelar med hängbröst.  Hon ler och vinkar.

Vi går på marknaden länge. Förhandlar och handlar och pratar med bekanta. Vi får med oss en bebis en timme. När hon blir ledsen matar vi henne med annanas. Fettbollarna är goda, stämningen är hög, solen är varm, frukten är god och kvinnorna är vackra.

      

Storbrorsan till mannen som har presentsnöresafffären kommer ut och vill köpa bilen.  Vi blir nästan överens. Vi åker förbi Kpota och får en glimt av en fotbollsmatch i division två, ett par påsar popcorn och tar med oss killarna hem. Cyril jobbar med elen hela dagen och till kvällen har vi kulörta lamor i paillotarna. Sent i natten när jag duschat ute ringer telefonen. Det är till Marie. Jag springer ut i bara panjen till baren med telefonen. Sen sitter jag där och andas in den afrikanska atmosfären med havet som dånar, den franska hiphopen som skrålar, cikadorna, de kulörta lamporna och motorcyklarna som parkerar i sanden. Servitrisen som sitter och sover vid ett bord och Marie som svansar omkring i turkos aftonklänning och flirtar med en fetlagd man som dricker Awoyo. Jag förundras över livet.


Onsdag
04.30. mot Kpalimé. Sms:ar Tontonvi för femtielfte gången om papprena på bilen. Hårdkokt ägg, vitt bröd och söt välling. Männen som skulle sälja det lilla berget vi åkt upp för att titta på har helt plötsligt ändrat sig. Så vi får titta på ett annat berg i stället. Ett tråkigt berg. Pratar och socialiserar med kakaoodlare i trakten. Förhandlar med Tsali om en hektar mark han har och lägger en handpenning. Helt plötsligt dyker en man i lackskor och skjorta upp som Tsali presenterar som vår nya markskötare. Pappa och jag blir mycket skeptiska. Han verkar inte direkt intresserad. Jag frågar Marie lite tyst om det är han som hade hand om sin brors mark och åt upp allt grisfoder så att grisarna svalt och sedan lämnade allt. Marie gapskrattar.  Den blivande markskötaren ber om pengar och jag skrattar. Vi tar nog någon annan. Om vi hitter någon. Vår enögda lantmätare får jobb med att mäta upp den nya marken. Sen provianterar vi grape, avokado och bananer och åker hem. 10 timmar i bil. Camembert, portvin och daddlar på Erics terrass i Lomé innan vi åker hem mot Aného. Tage har varit med Armand och Mawuli i skolan.  Jag smakar på kakaobönor till jag blir alldeles vimsigoch går ner med de lagade högtalarna till baren.

       

Torsdag
Det finns flera sorters joggare. Jag hör till den tredje sorten. De som springer med joggingskor längs stranden på asfalt och sand om mornarna. I dag får jag sällskap. Han som hänger på är andra sortens morgonjoggare. Han springer på samma sand och asfalt som jag, över soptipp och mellan getter men han springer i flip-flop. Tredje sortens morgonjoggare springer barfota. Nere på sanden där vågorna slår in. Det är så asjobbigt att man blir trött bara man ser dem. När jag kommer hem är högdjuren på terassen. Eric presenterar mig som sin sons mamma för mister importminister och vi pratar om kakaoimport och containers och företag och kaffe. Det är roligt och lite deprimerande på samma gång.



Siva är en fantastisk snickare. Han kan både röka stretcha och såga baklänges samtidigt. Dessutom kan han dansa och trumma. Borden som han gör på stranden däremot blir inte så raka. Han pratar och pratar. Och pratar. Lite på alla språk. Och sågar lite på känsla. Han har sitt barn med sig.

           

Kokos, grape och avokado till lunch. Vi går till banken. På vägen ser vi gräskopan som de kört ner i vattnet vid brobygget. Det är dagens underhållning. Dansarna skulle komma. Men kommer inte. Inget internet. Jag klipper buskar, kör skräp och köper nya kokospalmsplantor av Estas man. 12 stycken. Promenerar bort till båten jag vill köpa. Den är vacker som få men alldeles för dyr. På kvällen leker jag elektriker igen och försöker få Ac och lampor till liv men utan att lyckas. Tage har somnat på taket så jag bär ner honom och han pratar franska i sömnen.

    

Fredag
Inget internet. Alla vill prata med mig hela dagen. Siva och Cyril och Ali och Marie och de som inte köpt bilen och Emmanuel och läraren och Julien och alla andra. Vi dansar. Vi lagar avloppsröret till poolen och dansar och packar. Pizza med Marie, Elise och grabbarna. Ali och Mawuli gråter som vanligt när vi åker. Två veckor är så kort. Alldeles för kort. På flygplatsen stuvar vi om smutskläder och kakaobönor til förmån för Assogoé och fem Djembetrummor.



Söndag
Det är så fasansfullt kallt i Sverige. Nästan lika kallt som jag sa i går till Togoleserna. Och sjön är frusen. Det är sant att man faktiskt kan gå på sjön. Jag och barnen går runt udden och glider runt. Vi hittar en basketboll och den gamla husvagnen. Jag kokar varm bisapsaft med citrongräs i och lagar ris till mat. Vi skrapar en trisslott. Om jag vann en miljon skulle jag börja veckopendla till Togo. Och skaffa ett internet som funkade.


Kommentarer
Postat av: Inger

Vad roligt att du är så flitig med kameran och delar både bilder och dagbok med oss. Känns nästan som att man är där när man läser det du skriver.



2012-01-23 @ 08:05:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0