Fredagsregnmys i Aneho

Fredag

Vi leker vita turister i Erics stora svarta jeep och drar över savannen mot bushen. Till lunch soyaspett med chilikrydda i Agou innan vi ger oss ut på den röda vägen mot odlingarna. Om man vill uppleva Afrikas alla sorters olika dåliga vägar på en enda sträcka så är vägen mellan Agou och Agotime Koumassi den ultimata sträckan. Först är det röd väg med jättedjupa fåror där vattenet runnit nerför sluttningarna, sen är det steniga vägen som håller på att skaka sönder bilen. Efter det kommer det som egentligen ska vara asfaltsväg men är mest hål och av asfalten är det bara hårda kanter kvar och så sist kommer lervägen med vattenhål djupa som badkar.

 

Marie gör kladdig avokadosallad till kvällsmat som vi äter med händerna i ficklampans sken.på farmen Kekeli där vi sover fyra personer i samma förråd som förra veckan.

 

Bara när jag går ut på toa mitt i natten tänker jag på att ormar sägs trivas i de hoprullade vissnade bladen på bananplantorna. Annars tänker jag på annat. Jag tar lite toapaper och kryper in under kakaoträd och bananplantor till hålet i marken med maskar längst ner och två stenar att stå på. Jag skriker inte högt när en höna flaxar ner från den lilla palmen rakt ner i huvet på mig. Folk sover ju och jag är ju van vid Afrika gudbevars.

 

 

 

Lördag

Jag vaknar av att det stinker av jästa otorkade kakaobönor. Klockan är sex och utanför i gryningen står Kolgrillen och brinner. Tupparna har galt i två timmar redan och Myra har hög feber och har varit vaken halva natten men sover just nu vidare på cementgolvet när jag smyger ut. Springkläderna luktar flerdagarssvett och är fuktiga från gårdagens regn.

Liten vit sjukling sitter och kliar sig på benen på en stock vid vägen när jag kommer joggande tillbaks. Gråtande tar hon min hand och vi går ner till duschen och sköljer bort myggbett, kiss, svett, banankladd och lite feber. Sen får hon vara som en afrikansk bebis och åka på min rygg runt på markerna under dagen. Hon sover på en bastmatta när vi kapar bambu på kakaomarken, när vi skördar kakao på ett annat ställe och när vi röjer gräs med machete där den nya kakaoplanteringen ska kompletteras med trehundra kakaoträd och trehundra bananer.

 

Vi leker taxi och skjutsar gamlingen som har stått och väntat på moppetaxi hela förmiddagen till Nyaite precis vid Ghanagränsen och tar en läsk vid den enda baren i byn. Sen tar vi med svärdottern till vakten på gården där vi bor och hennes maniocsäck till Agou.

En kort sväng på Kpalimes handelsträdgård där vi köper fruktträd och äter stjärnfrukt direkt från trädet och så buffelost med chilikrydda till lunch.

 


Vi vaknar i Kouma Konda, en liten by. Där kan man springa upp till en bergstopp och se ut över Kpalime, Chateau Vialle på en av de andra bergstopparna och små röda byar i de gröna Ghanabergen. Där är det svalt när man vaknar av fåglarna och man kan ha avocadokastning på det lilla hotellets tak efter frukost. På centre artisanal hittar vi en man som har en bror som ska komma dit efter morgonsporten och som har en påse med ebenholtsfrön hemma som vi får köpa för 15 000cfa. Vilken tur man kan ha!

 

Klockan är tre och vi sitter i Agotime Koumassi igen och väntar på Koko. Det är 42 grader i skuggan vid vägkanten och Myra är varm som ett element på min rygg. En halvtimme senare står vi ute på marken med våra nyinköpta mango- och avokadoplantor. Regnet öser ner. Det åskar och blixtrar och genomvåta söker Lena, Myra, jag och Kokos barn skydd under en palm. Myra gnäller och gråter och skakar tänder av feberfrossa och kyla och blåst medan Marie och Koko klafsar runt på den nyplanterade jordnötsåkern och planterar ut träd på vad jag tycker verkar vara helt fel ställen. Men inte orkar jag bry mig. Vi markerar ut platsen för en brunn och så klafsar vi hem och vrider ur våra kläder och äter avokadosallad med fingrarna i ficklampans sken. Överallt hänger genomblöta kläder och handdukar och kakaobönorna luktar ännu mer än i går. Dripp-dropp.

 

Måndag

Den lilla vitingen ger sig ut på landsvägen och springer och rätt vad det är så möter hon den första svartingen som är på väg till sin farm med en spade på huvudet. -Yovo yovo, fikolleio (Lilla viting, viting var är du på väg) ropar svartingen och den lilla vitingen svarar -Ma podo vide (Jag är bara ute och springer lite). Svartingen skrattar och vinkar och den lilla vitingen fortsätter. Snart möter hon den andra svartingen som bär en balja med majskolvar och en machete på huvudet. Yovo yovo, fikolleio (Lilla viting, viting var är du på väg) och den lilla vitingen svarar Ma podo vide (Jag är bara ute och springer lite). Svartingen skrattar och vinkar och säger -du courage! och den lilla vitingen fortsätter. Snart möter den lilla vitingen den tredje svartingen som inte bär på någonting. De utbyter morgonens artighetsfraser och svartingen säger till vitingen att jogga hem till sitt barn eftersom svartingen ska ut och promenera lite och att snart kommer lantmätaren och de ska räkna på vad det kan kosta att bygga sig ett litet hus som inte vinden kan blåsa och flåsa sönder där de kan sitta och se solen gå ner efter dagens arbete på fälten…

 

 

Och inte startar den lilla vitingens stora svarta bil mitt i den Togolesiska bushen heller. Efter  puttande och frustande åker några iväg på sin moppe för att hämta hjälp. Men när bilen har fått vila en halvtimme i solen så går den som en klocka och de små vitingarna kan åka hem till Aneho igen. Vilket är mördande varmt och svettigt mitt på dagen med lantmätare och bambu och bananer och plantor och svettkläder och smuts överallt.

Hemma på gården väntar alla barn som får bröd från Lomé och småmango och varsin banan. Vi fyller på fruktförrådet med bananer, apelsiner och avokado som vi plockat på marken.

 

Tisdag

Trädgårdstisdag. Allt klipps och ansas och binds upp. Bouganvillean vid brunnen blir det inte mycket kvar av. Ebenholtsfrön läggs i blöt.

Tvätttisdag. Allt blir rent efter en halvliter klorin och två timmars tvätt i solen. Bilen med.

Skrubba-poolen-tisdag.

Marknadstisdag. Hela familjen (just nu Marie, Jag, Lena, Armand, Bernard, Myra och Mawuli) drar på marknaden och strosar och handlar fettbollar och rödvin på tetrapack.

Internet-funkar-inte-som-vanligt-tisdag.

På kvällen sitter vi nere vid köket och Marie, Ali och Antoinette gör med gemensamma ansträngningar Irish coffee. Riktigt god. Efter det att vi visat hur elvispen fungerar.

 

Onsdag

Inget internet.

Marksnack med en potentiell skogvaktare från Afagnan till frukost. Sen kommer Madame från hotell Safari och Monsieur från Prince Noir. De är ute och tar uppanmälningar till festen som vi i hotellägarnas intresseorganisation i Aneho ska ha den 1 maj. Klart vi ska gå. Knallar ner för trappen med kolonialpelare och ser ut över huset och känner mig igen som den vita kolonialmadamen. Hackar rost från gångjärnen på huset med machete.

 

Torsdag

Vi äter papaya och dricker druvjuice hemma hos Eric i Lomé när vi lämnar tillbaka bilen. Chauffören som skjutsar oss till Aného petar öronen med vägtullsbiljetten och släpper av oss vid vägkanten. Vi tar vår halvtinade kyckling från supermarket och knallar den röda vägen ner till huset vid havet.

Jag står i uteduschen. Skymning. Jag öser solvarmt vatten över mig med en plastskopa och gnuggar skinnet med kokosnötshår som Mawuli köpt hos Tanti. Runt omkring mig är det folk. Gilbert ber mig om pengar till fisk och majsmjöl. Vi har dansat och kroppen är skönt trött. Antoinette serverar öl till några gäster på terassen. Myra och Adjo far runt och Marie tvättar lakan till gäster som ska komma i helgen. Här är jag i duschen mitt i livet.

Pommes, vitkål och rödvin till kvällsmat nere i köket. Myra och afrikabrorsorna kollar film. Dansarna lagar akoume. Anani kommer förbi med ännu en potentiell skogvaktare.

 

 

Fredag

Regn.  Åtta kilometers klafsmorgonjogg i leran. Jag möter massor av glada människor jag känner längs vägen och någon har tappat okra med tio meters mellanrum som ett spår att följa. Tjipp-tjipp-dans på den blöta terassen. ACn i andra lägenheten är ”grillé” och måste lagas. Varmt kaffe. En vecka utan internet i huset. Jag åker in till Aneho för att jobba lite på internetcafe. En sval dag. I eftermiddag ska vi dansa igen och sen ska vi laga fredagspizza och njuta av den och kanske en Awoyo i pailotten vid köket. Fredagsmys i Villa Suédoise.


Kommentarer
Postat av: kerstin

Hej
Har skrivit ut några av dina härliga bilder.
Här har vi det soligt och kallt. Ingen brasa för mig ikväll , det blir mammagrupp istället. Hör av dig om ni vill bli hämtade i örebro. Kraaaam till både dig och Myra

2013-04-30 @ 12:43:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0